Zupa jarzynowa z dynią
Zupa jarzynowa z dynią zrobiła u mnie furorę. Wszystkim smakowała. Nawet ci, którzy do amatorów dyni nie należą zjedli ją ze smakiem. Dynię dodajemy do zupy w postaci puree. Jak go zrobić znajdziecie na samym dole posta. Ja użyłam do zupy dynię o bardzo pomarańczowym miąższu stąd i kolor zupy wyszedł intensywny. Polecam, bo zupa jest smaczna, zdrowa i pożywna.
- 600 g puree z dyni
- 1 duża marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- pół pora
- 15 dag kiełbasy
- 2 duże ziemniaki
- sól
- pieprz
- majeranek
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kosteczkę
- Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą ( ok 2 litry ), gotujemy prawie do miękkości
- Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i pokrojonego w półtalarki pora. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie
- Na koniec do zupy dodajemy puree z dyni oraz pokrojoną w półtalarki kiełbasę podsmażoną na patelni
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem i obficie majerankiem. Chwilę wszystko razem gotujemy, żeby smaki się przegryzły
Myślę, że u mnie w domu również by posmakowała wszystkim :) Pomysł bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam dyni z jarzynową bazą zupy. Dodatek kiełbasy z pewnością sprawia, że wszystkim smakuje! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł by urozmaicić jarzynową dynią :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dynię, więc zupa na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam trochę grochową przypomina
OdpowiedzUsuń