niedziela, 25 września 2016

Kieszonki schabowe z pieczarkami. Kotlet schabowy faszerowany pieczarkami

Kieszonki schabowe z pieczarkami.
Kotlet schabowy faszerowany pieczarkami



   Dawno nic nie pisałam, ale w końcu mam czas i mogę przystąpić do publikowania kolejnych przepisów, których czeka w kolejce spora ilość. Zacznę od prostego dania, które jednakże smakuje bardzo dobrze. To kieszonki schabowe faszerowane pieczarkami. Polecam!

Składniki:
  • 4 grubsze kotlety schabowe
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • na panierkę: 1 duże jajko lub 2 mniejsze, mąka, bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Kotlety schabowe cienko rozbijamy tak, aby miały równomierny owalny kształt
  • Cebulę drobniutko siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy do niej obrane i drobno posiekane pieczarki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy aż do całkowitego odparowania płynu spod pieczarek
  • Każdy płat schabowego solimy i oprószamy pieprzem, a następnie na jedną połówkę nakładamy 1/4 farszu pieczarkowego zostawiając wolne brzegi
  • Kotlety składamy na pół, a brzegi przyklepujemy tłuczkiem do mięsa, aby się złączyły
  • Kotlety obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce
  • Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony

3 komentarze:

  1. Wyglądają jak pierogi! :) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne urozmaicenie zwykłego kotleta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama przygotowuje czasem takie kieszonki na rodzinne obiady! O jakie to jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń