Kieszonki schabowe z pieczarkami.
Kotlet schabowy faszerowany pieczarkami
Dawno nic nie pisałam, ale w końcu mam czas i mogę przystąpić do publikowania kolejnych przepisów, których czeka w kolejce spora ilość. Zacznę od prostego dania, które jednakże smakuje bardzo dobrze. To kieszonki schabowe faszerowane pieczarkami. Polecam!
Składniki:
- 4 grubsze kotlety schabowe
- 400 g pieczarek
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- na panierkę: 1 duże jajko lub 2 mniejsze, mąka, bułka tarta
- olej do smażenia
- Kotlety schabowe cienko rozbijamy tak, aby miały równomierny owalny kształt
- Cebulę drobniutko siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy do niej obrane i drobno posiekane pieczarki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy aż do całkowitego odparowania płynu spod pieczarek
- Każdy płat schabowego solimy i oprószamy pieprzem, a następnie na jedną połówkę nakładamy 1/4 farszu pieczarkowego zostawiając wolne brzegi
- Kotlety składamy na pół, a brzegi przyklepujemy tłuczkiem do mięsa, aby się złączyły
- Kotlety obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce
- Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony
Wyglądają jak pierogi! :) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńpyszne urozmaicenie zwykłego kotleta :)
OdpowiedzUsuńMoja mama przygotowuje czasem takie kieszonki na rodzinne obiady! O jakie to jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń