czwartek, 6 października 2016

Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach




         Nadszedł czas chłodów, więc taki krupnik jest jak znalazł na taką porę roku. Rozgrzewa, jest sycący i bardzo smaczny. Można go ugotować na kościach wieprzowych, na mięsie drobiowym albo na żeberkach. Ja dziś przedstawiam Wam wersję na żeberkach. Jest to zupa sycąca za sprawą sporej ilości mięsa, kaszy i warzyw. Właściwie taka zupa z mięsną wkładką może zastąpić cały dwudaniowy obiad.

Składniki:
  • ok 1 kg cienkich, chudych żeberek
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4-5 łyżek kaszy jęczmiennej ( ja dałam mazurską )
  • garść pokrojonej fasolki szparagowej ( opcjonalnie )
  • 2-3 ziemniaki
  • liść laurowy - 2 szt
  • ziele angielskie - 3 szt
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
  • Żeberka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, do której dodajemy liść laurowy i 2 ziela angielskie 
  • Miękkie żeberka wyjmujemy z wywaru, studzimy, a następnie obieramy mięso
  • W osobnym garnku zagotowujemy ok 2 litry wody, dolewamy 0,5 litra wywaru z żeberek ( opcjonalnie ) i dodajemy do niej pokrojone warzywa ( z wyjątkiem ziemniaków ) oraz obrane z kości mięso. Wrzucamy liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy ok 20 minut, a następnie dodajemy kaszę i ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut
  • Po tym czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem
  • Na talerzu posypujemy natka pietruszki. Można doprawić maggi
  • Zupa lepsza jest, jak trochę "odstoi", a najlepiej smakuje na drugi dzień

2 komentarze:

  1. Jako dziecko nienawidziłam krupniku, ale teraz chętnie bym taką cieplutką zupę zjadła :)

    OdpowiedzUsuń