sobota, 22 października 2016

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym



 
       Pulpety te przygotowuje się w miarę szybko. Najlepiej kupić mięso mielone, żeby odpadła nam robota przy mieleniu. A danie jest na prawdę smaczne i pożywne. Można go podać z makaronem, ziemniakami, nawet kluskami i do tego ulubiona surówka bądź warzywa z wody. Pulpety są szybkie w przygotowaniu, bo nie trzeba ich wcześniej obsmażać. Po prostu gotujemy je od razu w wodzie, z której potem robimy sos pomidorowy. Nie ma obaw - nie rozpadają się, a części mięsa nie odpadają do wody, w której gotują się pulpety, dlatego końcowy sos jest gładziutki.
Z podanej ilości składników wychodzi spora porcja pulpetów, ale składniki łatwo podzielić na pół i zrobić mniejszą ilość mięsnych kuleczek. 

 



Składniki: ( na spory garnek pulpetów - mi wyszły 24 sztuki )
  • 1200 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego ( ja użyłam wieprz - wołowego )
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki grysiku
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • ostra mielona papryka
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • olej do podsmażenia cebuli
Na sos:
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 słoiczek gęstego przecieru pomidorowego ( 200 g )
  •  sól
  • pieprz
  • kilka łyżek mąki pszennej
Sposób wykonania:
  • Do dużej miski wkładamy mielone mięso. Do mięsa dodajemy jajka, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, grysik i drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i suszoną bazylią ( ok 1 łyżeczki ). Dokładnie wyrabiamy masę mięsną
  • Z masy formujemy okrągłe pulpecik. Obtaczamy w mące
  • Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę, do której dodaliśmy ziele angielskie i liście laurowe. Woda powinna sięgać powyżej pulpetów. Najlepiej, aby garnek miał szerokie dno, aby mięsne kuleczki zmieściły się obok siebie
  • Pulpety gotujemy ok 35 minut, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy na chwilę do miski lub na talerze, a w tym czasie przygotowujemy na wywarze sos pomidorowy
  • Ja odlewam część wywaru, zwłaszcza, jeśli byłoby w nim sporo tłuszczu, a w jego miejsce wlewam zimną wodę roztrzepaną dokładnie ( najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej ) z przecierem pomidorowym i mąką ( ilość mąki zależy od ilości wody i od tego jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać - ale na taką ilość sosu, aby swobodnie przykrywał mięsne pulpety, co najmniej 4 łyżki. Jeśli sos okaże się za rzadki możemy rozmieszać jeszcze trochę mąki z zimną wodą i dolać do sosu). Czekamy, aż sos się zagotuje i doprawiamy go solą i pieprzem 
  • Do gotującego się sosu ponownie wkładamy pulpety i gotujemy całość jeszcze chwilę
  • Pulpety podajemy z ziemniakami, kaszą, makaronem i ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami

3 komentarze:

  1. Widzę, że dziś też pulpeciki gościły na stole :) Smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pulpety, choć ja zawsze mielę mięso w domu. Nie wierzę temu mielonemu ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń