czwartek, 3 listopada 2016

Gulasz wołowy z warzywami. Warzywny gulasz wołowy

Gulasz wołowy z warzywami. Warzywny gulasz wołowy



 
     Gulasz wołowy chodził za mną od dawna. Najpierw myślałam o tradycyjnym strogonowie, ale potem wymyśliłam sobie gulasz wołowy z warzywami. Po dodaniu do gulaszu warzyw wyszedł mi na prawdę spory garnek pysznego wołowego gulaszu warzywnego. Na chłodne dni w sam raz. A do gulaszu podałam zamiast tradycyjnych ziemniaków grzanki z bagietki zapieczone z serem. Polecam wszystkim taki właśnie gulasz wołowy z warzywami. Smaczny, sycący i rozgrzewający.

Składniki:
  • 1,2 kg wołowiny gulaszowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • olej do smażenia mięsa
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 pełne łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ok 3 łyżki  mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim oprószone solą mięso 
  • W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi
  • Gdy mięso jest już zarumienione przekładamy go do garnka z wodą i gotujemy ok 1 godziny
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa: pieczarki obieramy i kroimy; papryki kroimy w kostkę
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w półplasterki i kosteczkę
  • Ogórki kroimy w drobną kostkę
  • Po ok 1 godzinie gotowania do mięsa dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy kolejne 20 minut
  • Po tym czasie do gulaszu dorzucamy pieczarki i paprykę i znów gotujemy ok 20 minut
  • Następnie dodajemy ogórki i chwilę gotujemy
  • Gulasz doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i przecierem pomidorowym, a następnie zagęszczamy: do pojemnika z zimną wodą ( niepełna szklanka ) dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek
  • Powoli wlewamy do gulaszu czekając, aż się zagotuje. Jeśli nadal jest za rzadki dolewamy pozostałą mąkę z wodą. Chwilę wszystko razem gotujemy
  • Gulasz smakuje doskonale z ziemniakami, kaszą lub makaronem, ale bardzo smaczny jest też z grzankami z bagietki zapieczonymi z serem żółtym

5 komentarzy:

  1. pyszny gulasz w sam raz na jesień, żeby się rozgrzać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za przepis , na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jadłabym taki gulasz! uwielbiam tego typu potrawy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniko, dziękuję za inspirację. Już odmrażam wołowinę, mój gulasz będzie z pręgi:) Lubię dobrą tradycyjną kuchnię. Pozdrawiam serdecznie. Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też często wybieram pręgę wołową. Nie tylko na gulasz, ale też do rosołu! Pozdrawiam serdecznie Anika

      Usuń