czwartek, 6 kwietnia 2017

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem



      Smaczne i dość szybkie w przyrządzeniu danie, a nieco inne niż na co dzień. Szpinak nie każdy lubi, ale odpowiednio doprawiony, zwłaszcza czosnkiem, smakuje na prawdę doskonale. Jako farsz do mięsa sprawdza się wyśmienicie. 

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki tartego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • olej
Sposób przyrządzenia:
  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nożem z ostrą końcówką nacinamy kieszeń. Pierś obsypujemy lekko solą i pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy opłukany szpinak. Lekko oprószamy solą i mieszając czekamy, aż zmięknie i odparuje z niego płyn. Następnie szpinak studzimy, a następnie dodajemy tarty ser. Mieszamy
  • Piersi z kurczaka napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią
  • Obsmażamy na patelni na oleju z każdej strony, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut
  • Podajemy najlepiej z ryżem i ulubioną surówką
 

3 komentarze:

  1. roladki bardzo w moim stylu :) szpinak uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodajemy czosnek do szpinaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiłam. Wszystko jest juz w przepisie tak jak trzeba:-)

      Usuń