Dorsz z piekarnika z warzywami i koperkiem

Dorsz z piekarnika z warzywami i koperkiem




         Dorsz to moja ulubiona ryba. Nie ma zbyt intensywnego rybiego zapachu, za którym nie przepadam. Smażąc dorsza nie napełniam domu bardzo intensywnym zapachem ryby. Poza tym mięso dorsza jest bardzo smaczne. A obiad z rybą można przyrządzić bardzo szybko i jest bardzo smaczny i zdrowy. Żeby było zdrowiej rybę można upiec w piekarniku, na różne sposoby. Tym razem upiekłam dorsza z warzywami i koperkiem, który nadał mu charakterystycznego zapachu.

Składniki:
  • 2 płaty mrożonego dorsza
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora ( biała część )
  • kilka łyżek świeżego lub mrożonego posiekanego koperku
  • 2 - 3 łyżki masła
  • pieprz 
  • sól
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
  • Dorsza rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki ( jak na zdjęciu ). Każdy kawałek skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy solą i pierzem i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki 
  • Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora cienko szatkujemy. Warzywa mieszamy, a następnie wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wyrównujemy i układamy na nich dorsza. Każdy kawałek obficie posypujemy koperkiem. Na każdym kawałku kładziemy też kawałek zimnego masła
  • Dorsza wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut 
  • Podajemy z ziemniakami lub solo z dodatkiem warzyw, na których dorsz się piekł

Komentarze

Prześlij komentarz