Dorsz z piekarnika z warzywami i koperkiem
Składniki:
- 2 płaty mrożonego dorsza
 - 2 średnie marchewki
 - 1 mała pietruszka
 - kawałek selera
 - kawałek pora ( biała część )
 - kilka łyżek świeżego lub mrożonego posiekanego koperku
 - 2 - 3 łyżki masła
 - pieprz
 - sól
 - 1-2 łyżki soku z cytryny
 
- Dorsza rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki ( jak na zdjęciu ). Każdy kawałek skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy solą i pierzem i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki
 - Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora cienko szatkujemy. Warzywa mieszamy, a następnie wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wyrównujemy i układamy na nich dorsza. Każdy kawałek obficie posypujemy koperkiem. Na każdym kawałku kładziemy też kawałek zimnego masła
 - Dorsza wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut
 - Podajemy z ziemniakami lub solo z dodatkiem warzyw, na których dorsz się piekł
 
pyszny lekki pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuń