czwartek, 22 czerwca 2017

Bób z pieczonymi ziemniakami, oscypkiem i kiełbasą

Bób z pieczonymi ziemniakami, oscypkiem i kiełbasą



 
      Sezon na bób u nas już na dobre rozpoczęty. Znów pojawiło się u nas na obiad danie z bobem. Bardzo nam smakowało, mimo, że było przy nim trochę gotowania, bo wszystkie składniki były przygotowywane osobno, ale w sumie można je gotować czy podsmażać w różnym czasie, więc nie ma paniki, ze nie starczy palników:-). Na taki obiad na prawdę warto się skusić. Z podanych składników wyszła sporej wielkości patelnia typu wok.  Danie jest smaczne i bardzo sycące.

 

Składniki:
  • 400 g bobu
  • 6-7 młodych, niezbyt dużych ziemniaków 
  • 250 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 oscypek ok 200 g
  • sól
Sposób wykonania:
  •  Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy
  • Strączki fasolki kroimy na pół, obcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy
  • Ziemniaki oskrobujemy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Odcedzamy i po przestudzeniu kroimy na połówki ( mniejsze ) lub na ćwiartki ( większe )
  • Kiełbasę podsmażamy pokroiwszy ją wcześniej w półplasterki
  • Oscypka kroimy w plastry i przysmażamy z każde strony
  • Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Na patelnię z boczkiem wkładamy ziemniaki i obsmażamy do lekkiego zezłocenia
  • Do boczku i ziemniaków dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i podgrzewamy
  • Serwujemy jako danie obiadowe


6 komentarzy:

  1. bardzo lubię bób i takie mieszanki z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. JA dalam 1 oscypek ok 200g

      Usuń
    2. Ja też zawsze mam problem z zachowaniem proporcji ale dzięki pomocnemu narzędziu jakim jest https://mrchef.pl/jak-to-dziala udaje mi się je zachować bo odpowiednio odliczone produkty, mam dostarczane do domu. To bardzo ułatwia sprawę.

      Usuń
  3. Danie bardzo na bogato ;)
    Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Очень вкусно! приятно вас читать! успехов!

    OdpowiedzUsuń