Pieczeń rzymska z farszem

Pieczeń rzymska z farszem




    Pieczeń rzymska w nieco innym wydaniu. Bez jajka, za to z pysznym farszem pieczarkowo-serowym. Nie koniecznie jest to danie wielkanocne. U nas pojawia się od czasu do czasu na stole, bo jest bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Najchętniej jadamy taką pieczeń do drugiego dania, które składa się z ziemniaków, pieczeni i sosu. Najbardziej smakuje mi do niej sos chrzanowy lub pieczarkowy. Dodatkowo sałatka z buraczków. Pyszny obiad! Ale pieczeń nadaje się też doskonale do pieczywa. 



Składniki:


  • 1 kg mięsa  wieprzowego
  • 20 dkg żółtego sera 
  • 1 bułka
  • 40 dkg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • 2 jajka
  • olej
  • majeranek,sól,pieprz



Sposób wykonania:


  • Mięso i 1 cebulę zmielić
  • Bułkę namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć.
  • Do zmielonego mięsa wbić dwa jajka, dodać odcisniętą bułkę, doprawić majerankiem,solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać
  • Ser żółty zetrzeć.
  • Drugą cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Jak się zeszkli dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki. Lekko posolić, smażyć razem aż do odparowania płynu.
  • Pietruszkę drobno posiekać.
  • Przestudzone pieczarki, ser żółty i posiekana pietruszkę wymieszać
  • Foremkę ( 27x12 cm ) wyłożyć pergaminem do pieczenia i włożyć na dno nieco więcej niż połowę mięsa. Wyrównać, a następnie zrobić w nim rowek i wypełnić go farszem, robiąc "kopkę", a następnie przykryć pozostałym mięsem, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut ( ustawienie góra - dół )
  • Po tym czasie wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić, odlać płyn , jesli zebrał się na dnie foremki.
  • Podawać na ciepło z sosami, najlepiej chrzanowym lub pieczarkowym i ziemniakami, lub na zimno jako dodatek do pieczywa


Komentarze

  1. w sam raz na obiad, jak i kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję , za wszystkie wspaniałe przepisy.
    Proszę o więcej bo często z nich korzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam wyszło pyszne..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz