Marynowane żeberka na grilla
Tradycyjnie na grillu smażymy karkówkę, kiełbasę, szaszłyki jarzynowe lub mięsno-jarzynowe, ale tez od czasu do czasu marynowane żeberka, ale czas ich pieczenia jest zdecydowanie dłuższy od smażenia karkówki czy na przykład drobiu, dlatego nie przyrządzam ich zbyt często. Ale w tym sezonie już zagościły na naszym grillowym przyjęciu i były jak zwykle bardzo smaczne.
Żeberka marynuję w zaprawie przyrządzonej samodzielnie,a nie w jakiejś gotowej mieszance. Marynata jest na bazie miodu i octu winnego, co nadaje żeberkom charakterystycznego smaku.
Na żeberka do grilla należy wybrać niezbyt grube paski mięsa. Im grubsze, tym dłużej będą się smażyć. Z doświadczenia wiem, że takie grube kawałki żeberek wcześniej się przypalą od zewnątrz niż upieką w środku. Dlatego wybieramy cienkie żebereczka, aby móc podelektować się smakiem odpowiednio wypieczonych żeberek z grilla.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 6 - 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki keczupu
- 0,5 łyżeczki ostrej musztardy
- pieprz
- sól
- szczypta chili
Sposób przygotowania:
- Oliwę wymieszać z octem, miodem, keczupem i musztardą. Przyprawić szczyptą chili i pieprzem.
- Żeberka umyć, pokroić w paski ( ja w każdym zostawiałam dwie kostki )i delikatnie posolić.
- Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w niej na kilka godzin ( ja zostawiłam na całą noc w lodówce )
- Żeberka smażyć na grillu do momentu,aż będą miękkie. Wymagają dość długiego czasu smażenia ( ok godziny, aby osiągnęły odpowiednią miękkość ).
Spróbuję?
OdpowiedzUsuń