Parówki zapiekane z serem i boczkiem
Dziś zrobiłam na obiad zapiekane parówki. To ciekawsza wersja tych popularnych kiełbasek. Pracy nie ma przy nich dużo, a danie jest bardzo smaczne. Podaję je np z pieczonymi ziemniakami, ale można też jeść je z bułką i keczupem.
Składniki:
- 6 parówek
- 8- 10 dkg sera żółtego
- 15 dkg chudego boczku
- wykałaczki
Sposób wykonania:
- Parówki pozbawiamy foli i nacinamy uważając, aby nie przeciąć ich do końca
- W powstały rowek wkładamy paski sera żółtego ( ja składam 3 plasterki sera i tnę je na ok. jednocentymetrowe paseczki
- Parówki z serem owijamy cienkimi plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami ( najlepiej, aby boczek był szeroki, bo wtedy łatwo będzie nim owinąć i potem spiąć parówki )
- Parówki układamy w nasmarowanej olejem formie do zapiekania i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut
niby tylko parówka, a jak fajna przekąska...
OdpowiedzUsuń