Knedle ziemniaczane ze śliwkami węgierkami

Knedle ziemniaczane ze śliwkami węgierkami




To już chyba ostatnie śliwki w tym roku, więc postanowiłam jeszcze raz zrobić knedle ze śliwkami, które bardzo lubię, tz. lubię i knedle i śliwki. Teraz dostępne są już tylko węgierki, więc zakupiłam mimo nie najniższej ceny i zrobiłam knedelki. Polane masełkiem z tartą bułką smakują wyśmienicie.
Składniki na 4 porcje: 

Na ciasto:
  • ok. 750 g ziemniaków ( najlepiej mączystych )
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Pozostałe składniki:
  • ok. pół kg śliwek węgierek
  • cukier
  • tarta bułka
  • 3 łyżki masła
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ostudzone mielimy w maszynce lub po prostu ubijamy łyżką do robienia puree ( wolę tą wersję, bo potem jest mniej mycia i kramarzenia ze sprzętem )
  • Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i szczyptę cukru
  • Zagniatamy ciasto ( może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, ale to zależy od ziemniaków)
  • Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego płaskie placuszki. Nakładamy na nie wypestkowaną śliwkę z odrobiną cukru w środku. Ciasto ze śliwką w środku zlepiamy i formujemy okrągłe knedle
  • Tak przygotowane knedle wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia ok. 5 minut
  • Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy polane tartą bułką z masłem i posypane cukrem
Uwaga! Knedle należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, bo przygotowane wcześniej i czekające na ugotowanie  lubią się rozpływać ( tz. ciasto staje się bardzo miękkie, ciągliwe i trudno jest uratować takie knedle )

Komentarze

Prześlij komentarz