Omlet po gospodarsku
Dziś na obiad, a właściwie na obiadokolację, bo jedliśmy dziś późno, przyrządziłam coś szybkiego, ale smacznego. Ładna pogoda spowodowała, że trzeba było zająć się pracami ogrodowymi przed zimą: ostatnie koszenie trawy, grabienie liści, sadzenie tulipanów i hiacyntów i takie tam podobne. Nie było czasu, siły i weny na gotowanie obiadu. Był więc omlet po gospodarsku, który zastąpił obiad i kolacje. Wszyscy się najedli i wszystkim smakowało:)
Składniki (na 4 - 5 porcji ):
Dziś na obiad, a właściwie na obiadokolację, bo jedliśmy dziś późno, przyrządziłam coś szybkiego, ale smacznego. Ładna pogoda spowodowała, że trzeba było zająć się pracami ogrodowymi przed zimą: ostatnie koszenie trawy, grabienie liści, sadzenie tulipanów i hiacyntów i takie tam podobne. Nie było czasu, siły i weny na gotowanie obiadu. Był więc omlet po gospodarsku, który zastąpił obiad i kolacje. Wszyscy się najedli i wszystkim smakowało:)
Składniki (na 4 - 5 porcji ):
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 jajek
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 25 dkg boczku
- 10 dkg sera żółtego
- sól
- szczypiorek do posypania gotowego omletu
- opcjonalnie ulubiony dip lub sos tatarski
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić
- Boczek pokroić w paseczki, na dużej patelni wytopić z niego tłuszcz. Obsmażony boczek zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu obsmażyć do zeszklenia pokrojoną we wiórki cebulę. Cebulę zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażyć pokrojone w plasterki ziemniaki
- Dużą formę do zapiekania wysmarować olejem. Na dnie ułożyć obsmażone ziemniaki. Na ziemniakach rozłożyć cebulę i boczek. Całość zalać jajkami rozbełtanymi z mlekiem, mąką i solą ( uważnie z solą, bo ziemniaki gotuje się w osolonej wodzie, a i boczek przeważnie też jest słony)
- Wszystko posypać startym żółtym serem
- Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać aż jaja się zetną i ser lekko zapiecze
- Podawać posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. Można również przyrządzić do omletu ulubiony dip albo podać sos tatarski
Ale mi smaka narobiłaś, pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńU mnie tulipany, hiacynty, żonkile już posadzone :)
Ja jeszcze nie zdążyłam posadzic wszystkich tulipanów, a trzeba sie spieszyć, bo zima nadchodzi!;)
Usuń