Pulpety w sosie pomidorowym
To żadne wyszukane danie, ale jest smaczne i sycące. Pulpeciki robię przeważnie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego.
To żadne wyszukane danie, ale jest smaczne i sycące. Pulpeciki robię przeważnie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego.
Całe
danie robi się bardzo szybko, bo ja kupuję gotowe mięso mielone, w
sklepie, co do którego mam pewność, że jest świeże, czyste i nie zawiera
niespodzianek. W wypadku, gdy potrzebuję więcej mięsa mielonego, np. na
gołąbki to mielę go samodzielnie, ale do przygotowania pulpecików nie
chce mi się wyjmować i potem myć maszynki do mięsa.
Tak więc danie jest nie tylko smaczne, ale też szybkie w wykonaniu.
Do pulpetów nie dodaję bułki, bo wolę twardsze. I obsmażam je na patelni zanim dodam je do sosu, a nie gotuję. Pulpety serwuję z makaronem tagliatelle albo ze świderkami. Posypane dodatkowo startym żółtym serem smakują wyśmienicie.
Na pulpety:
- 60 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- szczypta papryki mielonej ostrej
- ewentualnie drobno posiekana natka z zielonej pietruszki
- olej do obsmażenia
Na sos:
- 1 opakowanie ( 500 g ) pasty pomidorowej - ja kupuję włoską w kartoniku
- jedna cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- oregano
- bazylia
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- makaron ( ja używam makaron tagliatelle albo świderki )
- ser żółty do posypania potrawy ( ok. 20 dkg ) - użyłam ser Podlaski
- Świeże listki bazylii do przybrania potrawy
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną drobno cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
- Do cebuli i czosnku wlewamy pastę pomidorową i zagotowujemy. Następnie przyprawiamy do smaku solą, cukrem, oregano i bazylią. Chwilę razem gotujemy i odstawiamy
- Następnie mielone mięso wyrabiamy z solą, pieprzem, jajkiem i papryką, ewentualnie dodajemy też siekaną natkę pietruszki
- Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor
- Gdy mięso jest już usmażone przekładamy pulpeciki do sosu pomidorowego i chwilę razem gotujemy
- Podajemy z makaronem i posypane żółtym serem.
z makaronem biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńAle pyszne, syte danie, ja jutro się przymierzam do spaghetti z pulpecikami wg Okrasy(kuchnia lidla), więc również u mnie będzie taka uczta:)
OdpowiedzUsuńwyszło super :)polecam
OdpowiedzUsuńco to jest ta pasta pomidorowa i gdzie to kupic?
OdpowiedzUsuńW każdym większym sklepie mozna ją kupić. To po prostu przetarte pomidory, i pewno trochę odparowane bo są sporo gęstsze niż sok pomidorowy, a kupuje się je zwykle w opakowaniach 500 g w kartonikach, czasem też w butelkach. I są zazwyczaj w pobliżu przecierów i koncentratów pomidorowych.
UsuńChodzi o passate pomidorowa :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis mnie zainspirował ale,że dysponowałam innymi produktami ,więc wykorzystałam tylko i aż pomysł.U mnie pulpety były z kurczaka,sos z domowej roboty salsy a zamiast makaronu kasza gryczana-ale nie byłoby tego dania gdyby nie powyższy przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję.