Makowiec czyli strucla makowa krucho-drożdżowa

Strucla makowa ( krucho - drożdżowa )



Domowy makowiec zawsze przywołuje we mnie wspomnienie dzieciństwa, dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby samemu przyrządzić go w domu.Makowce kupowane w cukierniach  też są smaczne, ale nie mają nic wspólnego ze smakiem domowej strucli makowej. 
Do tej strucli użyłam spore ilości maku, ale można dać trochę mniej i będzie równie smaczna.

Składniki na ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka cukru ( do roztarcia drożdży )
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany
Składniki na masę makową:

  • 40 dkg maku
  • 4 żółtka 
  • 15 dkg cukru pudru
  • 15 dkg masła
  • 20 dkg bakali, w tym 10 dkg rodzynek, a pozostałe 10 dkg: migdały, orzechy włoskie i skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki miodu
  • piana z 6ciu białek
  • kilka kropel aromatu rumowego bądź mały kieliszek rumu 
  • 1/2 litra mleka
Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać jaja, żółtka, śmietanę, sól, cukier puder, cukier waniliowy i roztarte z łyżką cukru drożdże. Szybko zagnieść ciasto i podzielić go na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt o długości takiej, jak formy do pieczenia. Na każdej części rozwałkowanego ciasta rozprowadzić równomiernie połowę nadzienia zostawiając ok.2 cm ciasta od brzegu. Zawinąć struclę. Przełożyć do form wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło. Przykryć ściereczką. Po godzinie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni C. Po 45 - 50 minutach ciasto powinno być upieczone. Po wystygnięciu wyjąć ciasto z formy i posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Masa makowa:
  • Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem. Odcedzić wodę.
  • Mak zalać mlekiem w garnku i gotować ok 20 minut. Następnie mak odcedzić i dobrze odsączyć
  • Tak przygotowany mak zemleć 2 - 3-krotnie
  • W garnku roztopić masło. Dodać do niego mak, cukier, miód oraz bakalie. masę smażyć na wolnym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając
  • Masę przestudzić, a następnie dodać do niej żółtka, olejek rumowy i/bądź kieliszek rumu
  • Na koniec masę makową połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać
  • Tak przygotowaną masą smarować rozwałkowane ciasto na strucle

Komentarze

  1. :) na pewno smaczna bardzo, wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale nasycony makiem! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam kupioną masę makową, ale przed świętami juz się nie wyrobię z upieczeniem strucla :) Ale po świetach - czemu by nie! A Twója wygląda smakowicie! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja będę piekła jeszcze raz, bo te to znikną za parę dni. Tym razem też użyję kupionej masy makowej, bo bawienie się z makiem w kuchni, to jest ciężka sprawa:)

      Usuń
  4. Witam
    Wygląda bardzo bardzo, ale to bardzo apetycznie, czy możesz napisać w jaki sposób układasz je na blasze, aby boki były ładnie dopieczone ? Bo zwykle jak wykładam 2 sztrucle na blachę, to podczas wyrastania ciasta w piekarniku dochodzą do siebie i boki są blade, a wręcz niedopieczone.Pozdrawiam. Lila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Ja przeważnie piekę je w pojedynczych keksówkach, ale nie takich bardzo wąskich, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Właśnie się przymierzam do świątecznych strucli makowych:) Udanych wypieków! Pozdrawiam A

      Usuń
  5. Cześc.Właśnie wyrasta mi ciasto w luźno zawiniętych rulonikach z p.d.piecz.Trzumaj kciuki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz