Ciasto
drożdżowe zawsze przywodzi mi w pamięci smaki i zapachy dzieciństwa.
Takie z serem zawsze było moim ulubionym ciastem. Nie wiem czy ciasto
drożdżowe mama robiła według tego przepisu, ale wg mnie to bardzo dobry
przepis. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo smaczne, a całość nie za
słodka, bo ja nie dodaję do niego jakiś dużych ilości cukru. I tak mamy go na
co dzień bardzo dużo, więc ciast nigdy zbytnio nie dosładzam. Cukru daję
zawsze trochę mniej niż w oryginalnym przepisie. Tu podaję już takie
proporcje, jakich użyłam piekąc to ciasto.
Dziś zrobiłam ciasto z mrożonymi borówkami, ale można też zastosować inne owoce np borówkę amerykańską.
Ciasto to piekę często w sezonie, gdy mamy świeże owoce, ale z mrożonymi jest nie gorsze.
Ciasto to piekę często w sezonie, gdy mamy świeże owoce, ale z mrożonymi jest nie gorsze.
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dkg mąki
- 4 dkg świeżych drożdży
- 8 dkg cukru
- 1 całe jajko
- 120 ml mleka
- 12 dkg masła
- szczypta soli
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
Na masę serową:
- 45 - 50 dkg gotowego sera na serniki
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Na kruszonkę:
- 8 dkg masła
- 8 dkg cukru
- 16 dkg mąki
Sposób wykonania:
- Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i odrobiny letniego mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką
- Masło stopić i przestudzić
- Mleko lekko podgrzać
- Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Dodać do niej wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrobić ciasto i pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia
- W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować masę serową: ser dokładnie połączyć z całymi jajkami, sokiem z cytryny i cukrem
- Z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę
- Przygotować owoce: umyć, przebrać i osuszyć na papierowych ręcznikach
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na placek o wielkości troszkę większej niż blaszka, na której będziemy go piec. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odczekać ok. 15 minut aż trochę podrośnie
- Po tym czasie na ciasto wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić. Masę posypać owocami, a następnie kruszonką
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 45 - 50 minut
ale pychotka
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta drożdżowe, ale jestem leniuszek i nie chce mi się ich wyrabiać.
OdpowiedzUsuń