Pieczony schab faszerowany jajecznicą

Pieczony schab faszerowany jajecznicą








 Faszerowany schab to danie, które przyrządzam dość często. Farsze robię różne. Tym razem podaję przepis na pieczony schab faszerowany jajecznicą z boczkiem. Smakuje bardzo fajnie i nadaje się jak najbardziej na wielkanocny stół, choć bez świątecznej okazji też można go przyrządzać. Ja zrobiłam go właśnie tak bez okazji, na obiad w środku tygodnia.
Przy faszerowanym schabie nie ma zbyt dużo pracy. Należy przygotować farsz. A  zrobienie jajecznicy na boczku nie jest pracochłonne. Do jajecznicy kupuję ok 20 dkg chudego boczku pieczonego, ale bez ziołowej pierzynki. Do jajek dodaję też szczyptę kurkumy, która nadaje jajecznicy intensywny żółty kolor, a nie wpływa zasadniczo na smak jajecznego nadzienia. 

 

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 jajka
  • 20 dkg boczku gotowanego lub pieczonego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta białego pieprzu
  • sól, 
  • pieprz, 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • rękaw do pieczenia.

Sposób wykonania:
  • Schab umyć, osuszyć i naciąć w nim kieszeń, ale nie na wylot. 
  • Schab natrzeć solą, pieprzem, ostrą papryką i mielonym kminkiem. odstawić na pół godziny do lodówki.
  • Rozbić cztery jajka, roztrzepać je widelcem dodając szczyptę kurkumy i białego pieprzu.
  •  Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i usmażyć na nim jajecznicę (powinna być mocno ścięta). Jajecznicę przestudzić.
  • Jajecznicą wypełnić kieszeń w schabie.
  • Tak przygotowany schab włożyć do foliowego rękawa i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu, schab wyjąć z folii, nieco przestudzić i pokroić w plastry.
  • Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

Prześlij komentarz