Ryba na warzywach z piekarnika

Ryba z piekarnika na warzywach




Dawno nie robiłam ryby wg tego przepisu, a jest to danie smaczne i zdrowe. Kiedyś częściej piekłam ryby w piekarniku, a ostatnio coś o nich zapomniałam. Ale w końcu przypomniałam sobie o tym smacznym jedzeniu. Rybę pieczemy na warzywach, które wcześniej dusimy na patelni. Mi bardzo smakuje ta potrawa.
Do przygotowania tego dania najlepiej użyć filetów bez ości. Ostatnio trafił mi się dorsz zupełnie ich pozbawiony. 

 

Składniki: 
  • 2 filety rybne ( u mnie dorsz ) najlepiej bez ości
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kawałek włoskiej kapusty
  • 10 - 15 dkg sera żółtego
  • olej do smażenia warzyw i do wysmarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Sposób wykonania:
  • Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarełku o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, a pora pokroić w cienkie półplasterki
  • Filety rybne oczyścić z ości i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, doprawić pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę
  • Rozdrobnione warzywa wrzucić na rondla lub na patelnię na rozgrzany olej. Delikatnie posolić i podlać kilkoma łyżkami wody. Udusić na półmiękko
  • Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Dno wyłożyć warzywami, a na nich ułożyć rybę. Skropić ją kilkoma kroplami tłuszczu i posypać grubo startym żółtym serem
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 minut w 180 stopniach. Po kilkunastu minutach, gdyby ser zbytnio się zrumienił rybę można przykryć folią aluminiową
  • Podawać z ziemniakami
 

Komentarze

  1. pycha! uwielbiam takie pieczone rybki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, lekko, zdrowo, czego chcieć więcej od posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi podobną rybę i przyznaje jest rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam :) I bardzo smakowało całej rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za ten przepis! Szybko, zdrowo, dom nie śmierdzi rybą i jak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre :) POLECAMY Agnieszka i Radek

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne danie - polecamy A&R

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ma byc zdrowe to bez sera...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez tak mysle,pozdrawiam i smacznego zycze

      Usuń
  9. Początkująca żono-kucharka też sobie z tym poradziła! :) Bardzo mi smakowało, dla męża było ciut za słodkie. Ale przepis jak najbardziej polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki za ten przepis ,zaraz robię,potem napiszę jak smakowało

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie rewelacyjne,naprawdę smaczne,łatwe w przygotowaniu,a mała ilość czasu potrzebna na przygotowanie to dodatkowy atut.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jutro zrobie to napisze jak smakowalo podopiecznemu Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Trochę przecieru pomidorowego lub pomidora i nie będzie zasłodkie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz