Kolorowy ryż do obiadu
Kolorowy ryż z warzywami to bardzo smaczny dodatek do dań, zwłaszcza z drobiu. Kolorowy ryż z warzywami przyrządziłam wczoraj do roladek drobiowych. Wszystko komponowało się bardzo dobrze i obiadek był bardzo smaczny.
Do ryżu dodaję podgotowaną marchewkę, groszek oraz kukurydzę z puszki. Można dodać też kawałek czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę i wrzuconej do ryżu kilka minut przed końcem gotowania, aby nieco zmiękła. U mnie tym razem było bez papryki i taka wersja jest dla mnie najbardziej klasyczna.
Ryż gotujemy w proporcjach 1:2 ( ryż : woda )
Składniki:
- 200 g ryżu ( u mnie 2 saszetki )
- 2 szklanki
- 1 marchewka
- garść zielonego groszku mrożonego
- 1 mała puszka kukurydzy ( 150 g - ja daję prawie całą puszeczkę )
- sól
- 2 łyżki oliwy
- Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą i delikatnie posolić. Gotować ok 10 minut, a następnie dorzucić do niej zielony groszek mrożony i gotować razem wg wskazówek na opakowaniu groszku ( u mnie 9 minut)
- W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią suchy ryż. Mieszać, aby nie przywarł do dna i aby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszcz. Następnie ryż zalać 2 szklankami gorącej przegotowanej wody. Delikatnie posolić. Zamieszać
- Ryz przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok 15 - 20 minut od czasu do czasu mieszając do momentu wchłonięcia płynu
- Pod koniec gotowania dodać do ryżu marchewkę z groszkiem oraz odsączoną kukurydzę. Wymieszać. Ryż odkryć pod koniec gotowania, aby odparować resztki wody
- Ryż podawać z potrawami z drobiu
Ja robię kuskus w bardzo podobny sposób. Uwielbiam, nawet jako samodzielne danie - na szybko i na zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńMi ten ryż niestety nie przypadł do gustu :(
OdpowiedzUsuń