Pieczone udko z indyka
Pieczone udko z indyka to bardzo smaczne danie, przyrządzane jako alternatywa do popularnych udek z kurczaka. Mięso z indyka smakuje jednak zupełnie inaczej. Jest bardzo smaczne i dietetyczne.
Ja do pieczenia nie kupuję całych udźców, bo są za duże. Zazwyczaj kupuję pałeczki z udek indyczych, które są w sam raz na jedną dużą porcję, lub na dwie mniejsze, a zresztą ta część udźca indyczego najbardziej mi smakuje.
Marynatę do mięsa przyrządzam z ulubionych przypraw. Każdy może sporządzić mieszankę ulubionych i pasujących mu ziół i przypraw. Ja podam swoją wersję, która całkiem fajnie komponuje się z mięsem z indyka. Udziec należy natrzeć marynatą i pozostawić w niej na przynajmniej 2 godziny. Potem możemy przystąpić do pieczenia.
Składniki:
- 4 udka z indyka
- olej ok 80 ml
- sól
- pieprz
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka czosnku granulowanego ( może być świeży )
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka majeranku
- łyżka soku z cytryny
- Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
- Sporządzamy marynatę: olej mieszamy z solą i innymi przyprawami, z wyjątkiem majeranku i soku z cytryny
- Udka nacieramy marynatą i pozostawiamy w niej na około 2 godziny. Odstawiamy do lodówki
- Po 2 godzinach udka układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Podlewamy niewielką ilością wody
- Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż mięso będzie miękkie i ładnie zrumienione
- Podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką
widzę że u nas dziś podobne smaki na obiad:) ja piekłam jednak udźce, tylko że je porcjowałam:)
OdpowiedzUsuńb. smaczny obiadek!
OdpowiedzUsuńSmakowity kąsek :D
OdpowiedzUsuńto nie jest udo z indyka tylko podudzie - golonka indycza całkiem inne w smaku to tak jak by pomylić szynkę wieprzową z golonką wieprzowa
OdpowiedzUsuńAnonimowy z 17 lipca 2013, widzę,że jesteś szczególarzem, a nie odróżniasz wielkich liter od małych, a i o interpunkcji nie wspomnę... Bardzo dobry przepis, pozdrawiam wszystkich, szczególarza też.
OdpowiedzUsuńco ty za bzdury wypisujesz - ma rację
UsuńAnonimowy, innych krytykujesz, że nie odróżniają części drobiu, a sam nie odróżniasz wielkich liter od małych i stosujesz podstawowych zasad pisowni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich, Anonima też...
Wygląda bardzo zachęcająco, jutro spróbuję :) Mam pytanie, czy naczynie żaroodporne ma być przykryte, czy piec, bez przykrywania?
OdpowiedzUsuńJa piekłam bez przykrycia:)
UsuńMniam juz robie. Dobry przepis
OdpowiedzUsuńnaczynie żaroodporne raczej powinno być przykryte
OdpowiedzUsuńMam pytanie...a dlaczego nie wolno dać majeranku i soku z cytryny do marynaty tylko dopiero do pieczenia???
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Żadnych zakazów nie ma! Można dodać i do marynaty! Jak komu pasuje!!:-)
Usuńznalazłam ten przepis przez przypadek, wypróbowałam i polecam. Mój M był zadowolony
OdpowiedzUsuńA co robisz z tymi ścięgnami, czy też fiszbinami z udek, przecież to jest twarde i przed pieczeniem nie wyjmujesz ?
OdpowiedzUsuńa po co się męczyć z wyjmowaniem fiszbin...po upieczeniu prawie same wychodzą....szkoda czasu :)
UsuńPierwszy raz dziś będę robić. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię to smakowicie wyglądające dnie. Pozdrawiam Aniasali
OdpowiedzUsuńwlasnie sobie zrobilem i zjadlem ze smakiem.. dodalem jeszcze soku pomaranczowego... super!!
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj według tego przepisu i naprawdę POLECAM!😄 od dzisiaj będzie to moje popisowe danie 😉 Pozdrawiam i dziękuję za przepis ☺
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu! :-)
UsuńPierwszy raz będę miała do czynienia z indykiem. Zawsze królował kurczak. Przepis wydaje mi się godny do wypróbowania, więc mam nadzieję że wyjdzie pysznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIndyka według Twojego przepisu piekłam dzisiaj.Nie mogliśmy się nim najeść,tak nam smakował:).Dziękuję za pomysł:).Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMajeranku się nie daje do pieczenia bo staje się gorzki Można podsypać pod koniec lub dopiero na talerzu Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzytam przepis i dzisiaj tak zrobię udka z indyka, podzielę się wrażeniami:)
OdpowiedzUsuńCzekam na informację:-)
Usuń