Pyszne kruche rogaliki z marmoladą

Pyszne kruche rogaliki z marmoladą



Uwielbiam rogaliki i wbrew pozorom ich upieczenie nie jest az tak pracochłonne.Robię różne rodzaje rogalików: drożdżowe, półkruche, z ciasta serowego. A dziś prezentuję rogaliki kruche. Nadziewam je marmoladą różana. Są pyszne! Jeśli ktoś lubi ciasto kruche, to te rogaliczki może upiec bez wahania.
Ciasto dziele na kilka części i każdą z nich rozwałkowuję na koła. Każde koło dzielę na 8 części. Nie należy się przejmować tym, że brzegi koła wychodzą nierówne ( przy tym cieście tak się dzieje ), bo i tak zawija się je do środka.Ciasto wychodzi kruchutkie, takie jak lubię. Rogaliki są pyszne czy to z mlekiem, czy też z kawą.

 

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g śmietany 18%
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • słoik marmolady do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • papier do wyłożenia formy

Sposób wykonania:
  • W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło lub margarynę, żółtka i śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Na stolnicy formujemy z niego gruby wałek. Dzielimy go na 6-7 równych części.
  • Każdą część ciasta cienko rozwałkujemy na kształt koła. Każde koło dzielimy na 8 części. Na szerszej części trójkąta kładziemy ok pół łyżeczki marmolady i ciasto zwijamy ściśle i formujemy na kształt rogalika.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki zostawiając między nimi nieco odstępu.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  • Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące układamy na półmisku i obficie pozypujemy cukrem pudrem.
 

Komentarze

  1. Dawno nie robiłam rogalków, ja zawsze robię drożdżowe. Chyba teraz wypróbuje Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo lubię takie rogaliki, ale rzadko robię bo najgorsze jest dla mnie formowanie tych rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne!!!!!!!! dzisiaj piekłam..

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można to zrobić bez śmietany ? lub ją czymś zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  5. juliaa- możesz zamiast śmietany dodat jogurt naturalny

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wyszło mi strasznie twarde.. nie wiem co źle zrobiłam ale rozpadało sie tak ze dobrze nie można było jego zagnieść:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na to, że w przepisie jest ciut za mało płynów, dodałam 200ml mleka i 60g drożdży - jest super.

    OdpowiedzUsuń
  8. te są najlepsze! takie same ciasto robię na jabłecznik i jest wyśmienite!!! a dodając wiejską śmietanę i zamiast margaryny masło to wychodzi niebiańsko!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co miałaś na myśli podając op. proszku do pieczenia? 15 gramów czy 30 gramów?

    OdpowiedzUsuń
  10. super rogaliki :) jak dla mnie odrobinke mniej cukru do ciasta jesli cukier puder na wierzch, ale to pewnie kazdy wedle smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mogę przepis na te ciasto wykorzystać do szarlotki ?;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz