Ryż z warzywami i polędwiczką wieprzową

Ryż z warzywami i polędwiczką wieprzową



O dawna chodziła za mną to danie. Ryż z warzywami i polędwiczką wieprzową to sycący obiad jednogarnkowy. I niezwykle smaczny. Takiego ryżu nie robię zbyt często, bo jest dość pracochłonny - w tej wersji, jaką przedstawiam. Można go oczywiście uprościć dając mniej składników, albo kupując jakąś gotową mieszankę warzywną. Ja postanowiłam zrobić go tak, jak lubię i jak mi najbardziej smakuje, a więc sporo warzyw i do tego polędwiczka. Fasolkę szparagową i brokuły gotowałam osobno, osobno podsmażałam cukinię, i także osobno podpiekałam pieczarki. Do tego trzeba było usmażyć polędwiczkę, przygotować paprykę i ryż. Ale zacznijmy od początku...... Aha, danie bardzo smakowite, choć jak pisałam dość pracochłonne, ale np w dwie osoby robi się je nawet dość szybko:)

 

Składniki: ( na 4 - 5 porcji )
  • 3 torebki ryżu po 100g
  • 1 średnia cebula
  • 1 brokuł
  • ok 8 średnich pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta lub pomarańczowa
  • duża garść mrożonej ( a w sezonie świeżej ) zielonej fasolki szparagowej pociętej na kawałki
  • 2 małe cukinie
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • olej
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • sos sojowy
Sposób wykonania:
  • Brokuły i fasolkę przygotowujemy wcześniej: fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu; brokuły opłukane i podzielone na mniejsze różyczki  zalewamy wrzącą wodą, lekko solimy  i gotujemy ok 7 minut. Warzywa po ugotowaniu odcedzamy i wstawiamy w ciepłe miejsce, aby nie wystygły
  • Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę oleju. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody
  • Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Polędwiczkę kroimy w plasterki,a potem na paski. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Obsypujemy solą i pieprzem i skrapiamy sosem sojowym. Po upieczeniu wstawiamy do ciepłego piekarnika
  • W garnku rozgrzewamy 1 - 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego drobno pociętą cebulkę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ryż ( ja daję ten z torebek, oczywiście wysypując go z nich ) i mieszamy z cebulą. Dodajemy szczyptę kurkumy ( uważać, bo barwi ubrania i trudno ją sprać), mieszamy, aby olej i kurkuma równomiernie okryła ziarenka ryżu. Chwilę wszystko razem smażymy na wolnym ogniu. Następnie dolewamy szklankę gorącej wody i chwilkę gotujemy. Gdy ryż prawie wciągnie wodę dolewamy resztę wrzątku, solimy i gotujemy ok 5 minut, po czym wrzucamy do ryżu pokrojone papryki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy do miękkości ryżu - w zależności, jaki ryż ktoś lubi - w sumie całe gotowanie ryżu powinno trwać 15 - 20 minut. Od czasu do czasu ryż należy zamieszać
  • W czasie, gdy ryż się gotuje, na patelni podsmażamy cukinię pokrojoną w półplasterki. Lekko oprószamy ją solą
  • Gdy ryż jest już gotowy łączymy go ze wszystkimi wcześniej przygotowanymi warzywami i mięsem. Ja robię to w dużym woku, więc wszystko się mieści
  • Podajemy już bez żadnych innych dodatków

Komentarze

Prześlij komentarz