Ryż z warzywami i polędwiczką wieprzową
Składniki: ( na 4 - 5 porcji )
- 3 torebki ryżu po 100g
- 1 średnia cebula
- 1 brokuł
- ok 8 średnich pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta lub pomarańczowa
- duża garść mrożonej ( a w sezonie świeżej ) zielonej fasolki szparagowej pociętej na kawałki
- 2 małe cukinie
- 2 polędwiczki wieprzowe
- olej
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- 3 szklanki gorącej przegotowanej wody
- sos sojowy
- Brokuły i fasolkę przygotowujemy wcześniej: fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu; brokuły opłukane i podzielone na mniejsze różyczki zalewamy wrzącą wodą, lekko solimy i gotujemy ok 7 minut. Warzywa po ugotowaniu odcedzamy i wstawiamy w ciepłe miejsce, aby nie wystygły
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę oleju. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody
- Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
- Polędwiczkę kroimy w plasterki,a potem na paski. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Obsypujemy solą i pieprzem i skrapiamy sosem sojowym. Po upieczeniu wstawiamy do ciepłego piekarnika
- W garnku rozgrzewamy 1 - 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego drobno pociętą cebulkę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ryż ( ja daję ten z torebek, oczywiście wysypując go z nich ) i mieszamy z cebulą. Dodajemy szczyptę kurkumy ( uważać, bo barwi ubrania i trudno ją sprać), mieszamy, aby olej i kurkuma równomiernie okryła ziarenka ryżu. Chwilę wszystko razem smażymy na wolnym ogniu. Następnie dolewamy szklankę gorącej wody i chwilkę gotujemy. Gdy ryż prawie wciągnie wodę dolewamy resztę wrzątku, solimy i gotujemy ok 5 minut, po czym wrzucamy do ryżu pokrojone papryki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy do miękkości ryżu - w zależności, jaki ryż ktoś lubi - w sumie całe gotowanie ryżu powinno trwać 15 - 20 minut. Od czasu do czasu ryż należy zamieszać
- W czasie, gdy ryż się gotuje, na patelni podsmażamy cukinię pokrojoną w półplasterki. Lekko oprószamy ją solą
- Gdy ryż jest już gotowy łączymy go ze wszystkimi wcześniej przygotowanymi warzywami i mięsem. Ja robię to w dużym woku, więc wszystko się mieści
- Podajemy już bez żadnych innych dodatków
Bardzo fajny blog,bede tu zagladac a to danie wyglada super.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki! Zapraszam!:)
Usuń