Szarlotka zawsze była moim ulubionym ciastem. Robię różne rodzaje szarlotek. Korzystam ze starych sprawdzonych przepisów. Regularnie piekę klasyczną szarlotkę z dużą ilością jabłek na dużej blasze, koniecznie z szarą renetą ( przepis TUTAJ ). Uwielbiam też ciasto serowo - jabłkowe - przepis kuchni niemieckiej, który również znajduje się na moim blogu
( KLIK ).
Tym razem upiekłam szarlotkę na okrągłej blaszce o średnicy 26 cm. Szarlotka nie jest przesadnie słodka. Jabłka ( trzeba wybrać naturalnie słodką odmianę jabłek ) słodzi się tylko 3 łyżkami miodu. Ale od początku...
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- 1 kopiasta łyżka masła
- 2 - 3 łyżki miodu
- 2 - 3 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny ( ilość w zależności od potrzeby - ja daje zazwyczaj sok z połowy cytryny, ale to zależy od kwaśności jabłek. Jeśli są kwaskowate można nie dodawać wcale ) )
- cukier puder do obsypania szarlotki
- migdały w płatkach do wierzchniej części ciasta ( pół małego opakowania )
- Z mąki, cukru, masła, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia wyrobić gładkie ciasto
- Ciasto podzielić na dwie nierówne części. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy i jego boki ( ciasto źle się rozwałkowuje dlatego można wykładać tortownic kawałkami ciasta). Tortownicę wstawić do lodówki.
- 1/3 ciasta owiniętego w folię włożyć do zamrażalnika
- Jabłka umyć, obrać, podzielić na cząstki i pokroić na cienkie plasterki.Skropić sokiem z cytryny
- W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła i miód. Dodać jabłka i smażyć je przez kilka minut aż lekko zmiękną. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec prażenia dodać cynamon i dokładnie wymieszać
- Jabłka trochę przestudzić, a następnie wyłożyć na ciasto. Równomiernie je rozprowadzić. Na jabłka zetrzeć pozostałą część ciasta. Należy zrobić to w dwóch etapach: najpierw ścieramy na tarce o dużych oczkach trochę więcej niż połowę pozostałego ciasta, potem posypujemy go płatkami migdałowymi i ścieramy resztę ciasta
- Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 1 godz
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Wspaniała! zjadłabym chętnie duży kawałek, uwielbiam szarlotki
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda! Z gałką lodów śmietankowych smakował by jak marzenie :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyszła! A jaka śliczna patera!;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Zapraszam Cię na chilicake.blogspot.com ;)
OdpowiedzUsuńwyszła super : )
OdpowiedzUsuńjabłka się nie wylewają, ciasto nie jest kamieniem - napewno nie raz wrócę do tego przepisu : )
cieszę się:-)
UsuńTaka szarlotkę robiła babcia mojej kuzynki długo szukałam takiego smaku i znalazłam w
OdpowiedzUsuńTwoim przepisie.Gratuluje jest to prawdziwa polska szarlotka
Właśnie upiekłam mężowi i wnukowi. Mąż zachwycony. Wnuk jutro zobaczymy. Dziękuję Aniko
OdpowiedzUsuńWnuk się na pewno ucieszy:-)
Usuń