Wyborne szaszłyki na grilla
Dziś pogoda nie sprzyja, ale w tamten weekend grillowaliśmy na całego:). Była karkówka, kiełbaska i inne smakołyki, a wśród nich wyśmienite szaszłyki z dwóch rodzajów mięsa, papryki i cebuli. Jest przy nich trochę zabawy z nabijaniem na szpadki, ale za to efekt doskonały.
Składniki:
Dziś pogoda nie sprzyja, ale w tamten weekend grillowaliśmy na całego:). Była karkówka, kiełbaska i inne smakołyki, a wśród nich wyśmienite szaszłyki z dwóch rodzajów mięsa, papryki i cebuli. Jest przy nich trochę zabawy z nabijaniem na szpadki, ale za to efekt doskonały.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 5-6 łyżek oliwy
- przyprawa do kurczaka ( ja daję złocistą)
- sok z cytryny
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny
- Do miseczki wlać połowę oliwy, dosypać przyprawę do kurczaka, wymieszać. Dodać pokrojona pierś i obtoczyć w marynacie
- Polędwiczkę pokroić na małe kawałeczki, polać oliwą i skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć pieprzem
- Oba gatunki mięsa wstawić do lodówki na kilka godzin
- Cebulę obrać i pokroić w kawałki ( ja daje tylko jeden większy kawałek cebuli do każdego szaszłyka, ale można dać więcej mniejszych )
- papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki
- Na szpadki nadziewać na przemian oba gatunki mięsa, przedzielając je cebula i papryką
- Piec na grillu po 7 - 10 minut z kazdej strony
- Podawać z chlebem i surówką
szaszłyki lubię w każdej postaci
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Aż mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńtrochę się spaliły
OdpowiedzUsuńEeee tam od razu spaliły! Dobrze się przypiekły!
Usuń