Kapusta włoska z tartą bułką

Kapusta włoska z tartą bułką





To żaden wielki przepis, tylko propozycja podania włoskiej kapusty. W moim rodzinnym domu często gościła jako dodatek warzywny do drugiego dania. Ugotowana w lekko osolonej wodzie, odsączona i polana bułką tartą przyrumienioną na maśle. Jak dla mnie - pyszna alternatywa np do fasolki szparagowej z tartą bułką. Taką kapustę mogłabym też zjadać solo. Lubię smak kapusty włoskiej, a polana bułką nabiera, jak dla mnie, wyjątkowego smaku.
Polecam wypróbować!

Składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • kilka łyżek masła
  • tarta bułka
  • sól
 Sposób wykonania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płukamy pod bierzącą wodą, a następnie kroimy na pół ( jeśli kapusta jest niezbyt duża), albo na ćwiartki ( jeśli główka jest sporych rozmiarów )
  • Kapustę zalewamy wodą, którą solimy ( w zależności od ilości wody i wielkości kapusty )
  • Kapustę gotujemy ok 10 minut, aby zanadto nie zmiękła. Długość gotowania zależy od kapusty. Młode główki będą gotowały się krócej od kapusty jesiennej, więc należy sprawdzać, czy kapusta nie jest już wystarczająco miękka
  • Ugotowaną kapustę odcedzamy dokładnie z wody. Po odcedzeniu możemy ja jeszcze przełożyć na sito lub do durszlaka miejscami, w których była cięta  do dołu, aby odsączyć resztę wody
  • Przygotować tartą bułkę na maśle ( wg upodobań - ja wolę mniej płynną ). Kapustę przełożyć na półmisek lub na talerze i polać ją tartą bułką

Komentarze

  1. U nas się tak robiło, ale zwykłą białą kapustę pokrojoną w ćwiartki. Koniecznie musiała być młoda!
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mojej mamy taka kapuste sie obtaczało w bułce i obsmażało na patelni też pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz