Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy

 



Zupa z kalarepki to kolejna propozycja wiosennego dania. Zupa z kalarepki jest popularna na Śląsku. Z tego co wiem, to tam do zupy dodaje się też łodyżki i liście kalarepy.Ja gotuję ją po swojemu i wychodzi smaczna, delikatna w smaku zupa.
Polecam też przepis na pyszną zupę koperkową ( KLIK )

Składniki: ( na 4 porcje )
  • 2 litry wody
  • 2 średnie kalarepy
  • 4 dość duże młode ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera ( korzeń )
  • 1 - 2 łodygi z liśćmi selera korzeniowego
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 3 łyżki śmietany do zup
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Zagotować 2 litry wody i wrzucić do niej liście selera, kawałek korzenia pietruszki i selera ( w całości ) oraz marchewkę pociętą na krążki. Ugotować wywar ( ok 25 minut ). Na koniec wyłowić z niego seler, pietruszkę i liście selera. Gdyby część wody odparowało, uzupełnić
  • Do wywaru z marchewką wrzucić obrane i pokrojone w słupki kalarepki, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, a także dość drobno pokrojoną kapustę włoską. Doprawić solą. Gotować ok 15 minut ( do miękkości warzyw )
  • Gdy warzywa są już miękkie zupę zabielić śmietaną ( śmietanę rozprowadzić dokładnie z niewielką ilością płynu z zupy, można ewentualnie dodać niecałą łyżeczkę mąki )
  • Całość doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze solą i dodać drobno posiekany koperek
  • Polecam tez przepis na zupę z kalarepy z piersią kurczaka ( KLIK )

Komentarze

  1. Lubię wszelkie zupy... I pozdrawiam koleżankę o podobnym nicku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Babcia też dodawała liście kalarepy do zupy, z tym, że pochodziła z Wielkopolski nie ze Śląska, wiec ten dodatek jest bardziej popularny. Ja też tak gotowałam póki mieszkałam w Poznaniu, w Warszawie zwykle nie udawało mi się kupić kalarepy z liśćmi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa wyszla pyszna:) Przepisuje przepis do swojej ksiazki kucharskiej! Dziekuje za kalarepkowa inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dziś też eksperymentuje:) ciekawe czy zupa z kalarepk będzie tak samo pyszna jak sama kalarepa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa wyśmienita,robię od lat jednak lubię gdy warzywa są potarte na grubych oczkach,oprócz ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz