Brzoskwinie w syropie na zimę
Brzoskwinie
często goszczą na moim stole w zimie. Używam je do różnorakich deserów
albo do ciast. Dlatego też warto przyrządzić trochę brzoskwiń na zimę w
domu, zwłaszcza, że w lecie ich ceny nie są wysokie.
Brzoskwinie
kupuję partiami, aby nie zamęczyć się na raz. Najlepiej wybierać brzoskwinie twarde, bo te
bardzo dojrzałe mogą w czasie obgotowywania, a potem pasteryzacji zrobić
się zbyt miękkie.
Brzoskwinie po obgotowaniu w wodzie łatwo układają się w słoikach, więc z 1 kg nie wychodzi ich dużo.
Słoiki myję i sterylizuję zawsze w piekarniku w 120 stopniach przez 10 minut. Tak samo postępuję z przykrywkami.
Składniki:
- Brzoskwinie w dowolnej ilości
- Na syrop: na litr wody 1 szklanka cukru. Oczywiście na kilka kilogramów brzoskwiń litr wody będzie za mało, zresztą, aby je obgotować trzeba trochę więcej wody. Więc przeważnie gotuję 2 litry wody i w niej obgotowuję brzoskwinie. Do ściśle napełnionych słoików nie "wchodzi" zbyt dużo zalewy, więc nawet przy kilku kilogramach brzoskwiń nie należy gotować zbyt dużo zalewy, bo zostanie
Sposób wykonania:
- Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, podzielić na pół, wyjąć pestkę
- W garnku zagotować wodę ( ilość w zależności od ilości brzoskwiń ) i wsypać proporcjonalnie odpowiednią ilość cukru
- Brzoskwinie obgotowywać partiami w garnku z zalewą: twarde ok. 5 minut, miękkie ok. 2-3 minuty i wyjmować cedzakiem do miski
- Gdy wszystkie brzoskwinie są już obgotowane wypełniać nimi słoiki, a następnie zalewać brzoskwinie syropem, w którym się gotowały. Zakręcać
- Pasteryzować w dużym garnku, którego dno wyłożone jest ściereczką. Słoiki ( najlepiej jednakowej wysokości) zalewać do połowy wodą i pasteryzować 10 - 15 minut
tego szukalam :-) dzięki anika :-) zaraz spróbuję wykonaćwykonać kilka wekow :-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis,gdy się nie obgotuje mogą się popsuć...
OdpowiedzUsuń