Knedle z jagodami
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir_1TEBZMB9EEMCJLBG8YUmE34YrDMi9Fk2Tq63h7JSDm2W2_I93FLLuieb0uzz6Cls-e-yZvZBMTNxuq_G0A2DObqphiffXplRXElgIIeLE_3CoNbVAtn541j2FuA-zAf0_2kucETMaE/s640/Slajd4.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjs1OikAFa02fR1JK3UDZljCIvvuwRFYyesFAZhyLI5-tIloWDjGqKpZFliVMsfarAwQfSWXISI6GcBdqUkz1__JqQq0hAOhPYX6s8p9dRVrkwv9vSo_x2dXl8JtIU4jtKy1h2L7jmsX0E/s640/Slajd2.JPG)
Knedle z jagodami może nie są klasycznymi knedlami, ale nam bardzo smakują, więc wczoraj znów zakupiłam
słoik tych pysznych jagód, aby przyrządzić z nich knedle, a do knedli
koktajl borówkowy!
Przepis na moje knedle jest szybki, więc robię je w zastępstwie pierogów, przy których, jak wiadomo, jest sporo pracy.
Ostatnio przyrządzałam knedle z truskawkami w cieście ziemniaczanym (klik), a wczorajsze knedle zrobiłam w nieco innym cieście, bo z sera i ziemniaków.
Ciasto na knedle robię w misce, więc nie ma wyciągania deski. Nie
potrzeba wałka, bo ciasto odrywa się po kawałku, rozpłaszcza na ręce,
nakłada borówki i zlepia formując kulkę. Nic prostszego, bez robienia
rewolucji w kuchni!
A smakują wyśmienicie, oczywiście inaczej niż pierogi, bo i ciasto
jest inne. Ale to danie bardzo sycące. Wystarcza 5 - 6 knedli, żeby
zaspokoić głód. Jak robię knedle, to nie gotuję zupy, lecz dodatkowo
podaję do nich koktajl: albo borówkowy, albo truskawkowy dla odmiany.
Składniki ( na ok 20 knedli) :
- ok. 0,5 kg ziemniaków
- 20 dkg półtłustego twarogu
- 15 dkg mąki + trochę do obsypywania knedli
- 1 całe jajko
- ok. 1,5 szklanki borówek
- sól
- cukier
- bułka tarta
- 3 - 4 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać i ugotować z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu dokładnie zgnieść łyżką do puree, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia
- Ser zmielić lub utrzeć na tarełku o małych oczkach ( ja najczęściej wybieram tą druga opcję, bo nie ma wyciągania, a potem mycia maszynki do mielenia )
- W misce połączyć ziemniaki, ser, mąkę i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto ( może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, ale to zależy od ziemniaków)
- Borówki umyć, przebrać i dokładnie odsączyć na sicie. Przełożyć do miseczki i delikatnie obsypać cukrem
- Z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować z niego płaskie placuszki. Na ciasto nakładać łyżeczkę borówek. Ciasto z borówkami w środku zlepiać i formować okrągłe knedle. Po uformowaniu kulki obtaczać knedla w mące
- Tak przygotowane knedle wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotować od wypłynięcia ok. 5 minut
- Odcedzać łyżką cedzakową i podawać polane tartą bułką z masłem i posypane cukrem
Czy mogę się wprosić na obiad?:)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńWitam , trafiłam tu przypadkiem , ale jestem pod wielkim wrażeniem ...TY TO WSZYSTKO POTRAFISZ UGOTOWAĆ??? szacunek ZAZDROSZCZE , DZIŚ GOTUJE ZUPE Z TWOJEGO PRZEPISU BROKUŁOWO-KALAFIOROWĄ :))
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę:). Jak zupa? Pozdr A
UsuńWitam. Dzisiaj zrobiłam te knedle na obiad i musiałam dodać sporo mąki, ale opłacało się, bo wyszły wspaniale. Mąż nie mógł sie od nich oderwać :-) Przepis na stałe wszodzi do naszego domowego menu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMy też lubimy te knedle. Cieszę się, że knedle posmakowały i zapraszam po inne przepisy! Może jeszcze coś przypadnie do gustu:). Pozdrawiam A
UsuńJa już kupiłam wszystkie składniki na knedle i jutro będę robiła bo wnusie bardzo takie lubią , zawsze robiłam bez ziemniaków , a teraz spróbuję Twoje dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakować:-)
Usuń