Leczo z kiełbasą i boczkiem
Leczo to pyszne danie, które w lecie obowiązkowo musi pojawić się na moim stole. Wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale czy jest to taka typowo węgierska wersja - tego nie wiem, choć w książce o kuchni węgierskiej, którą posiadam, jest przepis na leczo. W nim jest sporo mniej składników niż w tym, które przedstawię dzisiaj. Ale zasada i mojego i węgierskiego jest mniej więcej taka sama. Moje leczo można też zrobić w wersji wegetariańskiej, pomijając po prostu kiełbasę i boczek. Obydwie wersje są pyszne. Zawierają wszystko to, co lubię: paprykę, cukinię, pomidory, pieczarki, a wszystko wzbogacone o przyprawy i wędlinę.
Mojego leczo nie podlewam wodą, bo dość płynu puszczą warzywa. Nie dodaję też przecieru, bo daję do potrawy 5 dużych pomidorów, więc nie ma potrzeby dodawać jeszcze przecieru, bo leczo i tak jest wystarczająco pomidorowe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjl_iGQkrS0C0fUBZL3ES8z-ZqZGeK3Nz_tVPGoQeRHPoKeGKE7iX2YqYt9OQQbNF4aferk7bpbXQj9_qJpKKJBXmsxUegjOVSmLvM0eTQU4x_ApL_AZqhObaBW5rVWnRvIhBuHhY1M38/s640/Slajd3.JPG)
Składniki:
Leczo to pyszne danie, które w lecie obowiązkowo musi pojawić się na moim stole. Wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale czy jest to taka typowo węgierska wersja - tego nie wiem, choć w książce o kuchni węgierskiej, którą posiadam, jest przepis na leczo. W nim jest sporo mniej składników niż w tym, które przedstawię dzisiaj. Ale zasada i mojego i węgierskiego jest mniej więcej taka sama. Moje leczo można też zrobić w wersji wegetariańskiej, pomijając po prostu kiełbasę i boczek. Obydwie wersje są pyszne. Zawierają wszystko to, co lubię: paprykę, cukinię, pomidory, pieczarki, a wszystko wzbogacone o przyprawy i wędlinę.
Mojego leczo nie podlewam wodą, bo dość płynu puszczą warzywa. Nie dodaję też przecieru, bo daję do potrawy 5 dużych pomidorów, więc nie ma potrzeby dodawać jeszcze przecieru, bo leczo i tak jest wystarczająco pomidorowe.
Składniki:
- 5 dużych mięsistych pomidorów ( ja daję nie całkiem twarde )
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 papryki żółte
- 1 średnia cukinia ( tym razem dałam dwie mniejsze )
- 2 marchewki
- 30 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 25 dkg chudego boczku
- 30 dkg kiełbasy
- sól
- pieprz
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka majeranku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w garnku, w którym będziemy gotować leczo
- Gdy cebula jest już zeszklona dodać pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę. Lekko osolić i dusić razem z cebulą aż z pod pieczarek odparuje część płynu
- W międzyczasie przygotować pomidory: sparzyć je i zdjąć z nich skórkę, a następnie pokroić w większe cząstki i dorzucić do pieczarek i cebuli. Pomieszać i dusić ok 5 minut aż pomidory się lekko rozgotują
- Następnie dodać do nich umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w paseczki papryki. Wszystko zamieszać, posolić, dodać paprykę słodką i ostrą, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 15 minut
- Po tym czasie dodać do gotujących się warzyw pokrojoną w półplasterki ( jeśli cukinie są małe ) cukinie. Jeśli cukinia jest większa kroić plasterek na 4 części
- Wszystko gotować ok 10 minut. Po tym czasie do leczo dodać pokrojony w paseczki i podsmażony na patelni boczek oraz pokrojoną w półplasterki i obsmażoną ( tak, aby wytopił się z niej nadmiar tłuszczu ) kiełbasę
- Wszystko razem gotujemy jeszcze do momentu, aż warzywa osiągnął odpowiadającą nam miękkość. Ja nie lubię , jak z papryki i cukinii robi się papka, wolę jak warzywa są choć troszkę jędrne, dlatego gotuję razem z wędliną tylko kilka minut ( 2 - 3 min )
- Na koniec doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą
- Podajemy z chlebem
uwielbiam :) robiłam podobnie, ale bez boczku, trzeba to nadrobić ;) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-wolowe-po-wietnamsku/
OdpowiedzUsuńAlez apetycznie wygląda! Zdjęcia przemawiają do wygłodniałego żołądka;)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, ale bez boczku, tylko z samą kiełbaską. Uwielbiam takie miszmasze :)
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie świetne przepisy pani publikuje...jak można to będę często zaglądała pozdrawiam Ewa Sanok
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie zapraszam do odwiedzania mojego bloga:). Pozdrowienia A
UsuńBardzo udana wersja :D A moją znasz - http://leczo.net.pl/ ? :)
OdpowiedzUsuńNie za bardzo lubię leczo ale dzisiaj się skusiłam.
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne!!!
Dzięki za przepis:)
Kasiu! Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu. A najważniejsze, że leczo smakowało! Pozdrawiam A
UsuńMajeranek, liście laurowe i ziele angielskie można sobie darować.
OdpowiedzUsuń