Naleśniki z serem i jagodami

Naleśniki z serem i jagodami





Jagodowy czas, więc korzystam z niego i co rusz przyrządzam coś z jagodami. Tym rzem były to naleśniki z jagodami i serem. Wyszły bardzo smaczne, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciasto na naleśniki robię wg stałej receptury, którą opiszę pokrótce poniżej, a bardziej zainteresowanych odsyłam do posta Naleśniki - przepis podstawowy ( KLIK ).

 

Składniki: ( na ok 15 naleśników )

Na ciasto:
  • 250 ml  ( szklanka ) mleka
  • 250 ml wody mineralnej ( ja daję lekko gazowaną )
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej + ewentualnie 2 łyżki
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy/ oleju
  • olej do smażenia ( ok 2 łyżki )

Składniki na farsz serowy:
  • 40 dkg sera białego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • + 3 - 4 łyżki masła do podsmażenia gotowych naleśników 
Dodatkowo: ok 1,5 szklanki borówek i cukier puder do posypania gotowych naleśników

Sposób wykonania:
  • Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było grudek ( przeważnie robię go w takim naczyniu - miarce z rączką, bo posiada dzióbek i ciasto łatwo się wylewa nie kapiąc potem po całej kuchni )
  • Ser, żółtka, cukier i śmietanę ucieramy w malakserze na gładką masę ( lub ręcznie, ale ser wtedy nie będzie taki gładki ). 
  • Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Przed wylaniem na patelnię ciasta skrapiamy ją kilkoma kroplami oleju i energicznymi ruchami rozprowadzamy tłuszcz na gorącej patelni. Naleśnik podsmażamy na jasnozłoty kolor i przewracamy na drugą stronę, aby również lekko się przyrumienił
  • Naleśniki smarujemy niezbyt grubą warstwą sera, jedną połowię posypujemy borówkami, przykrywamy ta część druga połówką i jeszcze raz składamy na pół, aby powstał a la trójkąt
  • Na patelniach lub patelni ( jeśli będziemy to robić etapami ) rozgrzewamy po łyżce masła, układamy na niej naleśniki i podsmażamy z obu stron na ładny złoty kolor
  • Serwujemy posypane cukrem pudrem

Komentarze

Prześlij komentarz