poniedziałek, 9 września 2013

Chleb z cukinią

Chleb z cukinią






Przedstawiam Wam przepis na bardzo smaczny chleb z cukinią. Robiłam go pierwszy raz, ale z czystym sumieniem mogę go polecić. Przepis znalazłam w broszurce: Ciasta za grosik, z sierpnia 2013.
Chlebek jest bardzo delikatny w smaku i nadaje się raczej do serwowania z dżemem, powidłem, miodem. Smakuje też wyśmienicie z samym  masłem do kakao lub kawy z mlekiem. Przez dodaną do ciasta łyżkę miodu ma leciutko słodkawy posmak.
Jako, że piekłam go pierwszy raz, zrobiłam go z połowy porcji, a więc wyszedł 1 spory chlebek. Upiekłam go w foremce specjalnie przeznaczonej do pieczenia chleba. Forma ma specjalną nieprzywieralną powłokę i chleb sam z niej wyskakuje:). Jeśli ktoś nie posiada takiej specjalnej formy, to blaszkę należy wysmarować tłuszczem, aby ciasto w czasie pieczenia nie przywarło do ścianek.
Składniki, które podam, wystarczą na 1 bochenek, a więc tak jak ja piekłam. Ale łatwo przemnożyć je przez dwa i wtedy wyjdą nam 2 chlebki. Chleb należy kroić po całkowitym wystudzeniu.
W przepisie był podany kilogram mąki na kilogram cukinii. Ja, tak jak pisałam, robiłam ciasto z połowy składników, ale na pół kg cukinii musiałam dać prawie 700 g mąki, bo ciasto było za rzadkie i zbytnio kleiło się do ręki. Tak też podam w składnikach.






Składniki:
  • pół kg cukinii
  • pół kg mąki pszennej - ja dałam prawie 700 g, bo ciasto było za rzadkie
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 80 g margaryny
  • pół łyżeczki soli
  • tłuszcz do blachy
Sposób wykonania:
  • Cukinię  obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i podlać 2 łyżkami wody. Dusić do miękkości cukinii. Następnie cukinię zmiksować ( ja zrobiłam to blenderem ) i ostudzić
  • Do letniej cukinii wkruszyć drożdże, dodać łyżkę miodu, sól. Wszystko razem rozmieszać. Dodać miękką margarynę pokrojona na mniejsze kawałki
  • Mąkę przesiać do miski ( można początkowo dać 500 g, a dopiero, gdyby ciasto było zbyt miękkie dosypywać resztę ). Do mąki dodać cukinię z drożdżami i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto będzie gładkie i elastyczne
  • Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść go jeszcze raz i przełożyć do natłuszczonej formy i odstawić na kolejne 15 minut
  • Po tym czasie wstawić na dolną półkę do zimnego piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piec 60 minut od momentu wstawienia. Mi po 40 minutach pieczenia wydawało się, że góra jest już wystarczająco upieczona, więc przełączyłam z grzania tradycyjnego na grzałkę dolną. Ale każdy piekarnik piecze trochę inaczej, więc to tylko taka moja sugestia, z której ewentualnie można skorzystać, gdyby ktoś miał podobną sytuację
  • Chleb kroić po całkowitym wystygnięciu
 

 


3 komentarze:

  1. Mam cukinię. Zamierzałam zrobić placki, lecz gdy zobaczyłam przepis od razu wiedziałam, że zrobię chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda, musi byc pyszny ten chlebek.
    Zapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasto ze śliwkami i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiony! Piękny, pachnący, prosty, wyrósł jak szalony. Nie doczekał wystygnięcia 😊

    Pozdrawiam
    Agata

    OdpowiedzUsuń