Chleb razowy na maślance
Ostatnio zdarza mi się coraz częściej piec chleb. Tym razem upiekłam chleb razowy. Za razowym pieczywem nie przepadam, choć oczywiście wiadomo, razowy jest zdrowszy i wartościowszy od zwykłego chleba, ale mój mąż bardzo go sobie chwali, więc oto i przedstawiam chleb razowy na moim blogu, choć zapewne nie jest to tak do końca mój typ. Ale piekłam go już kilka razy. Z podanych składników wychodzi jeden duży lub dwa małe bochenki chleba.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej razowej (400g)
- 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej (425 g)
- 1 saszetka drożdży suchych (7 g)
- półtorej szklanki ciepłej maślanki
- półtorej łyżki cukru
- 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny (150 g)
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki mleka do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozczynić z 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i odstawić na 5 minut
- W dużej misce zmieszać mąkę razową ze zwykłą, dodać masło lub margarynę, sól, maślankę i rozczyn. Dokładnie zagnieść. Zagniatać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, ja wyrabiałam przy pomocy robota kuchennego
- Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość
- Po tym czasie uformować z ciasta 1 lub 2 okrągłe bochenki. Ponownie odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę
- Przed pieczeniem chleb posmarować mlekiem
- Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni, aż chleb się przyrumieni
- Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce kuchennej. Kroić po wystudzeniu
Jutro zamierzam zrobić ten chlebek :) Dam znać jak mi poszło ;)
OdpowiedzUsuń