Skórka pomarańczowa smażona w cukrze
Gdy nadchodzi sezon na pomarańcze zawsze szkoda mi wyrzucić skórkę pomarańczową, zwłaszcza gdy jest ładna i jędrna, a ilość pomarańczy nieco większa. Wówczas staram się ją jakoś spożytkować. I zazwyczaj robię z niej smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, która potem posłuży mi do wypieku serników i innych słodkich pyszności.
Aby przygotować smaczną skórkę pomarańczową należy uzbroić się w cierpliwość i wytrwale przez 2 - 3 dni wymieniać wodę, w której się moczy, a potem kilkakrotnie ją gotować.
Ja podam składniki na skórkę z 4 pomarańczy. Z takiej ilości wychodzi ok 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę skórki, którą następnie będziemy gotować w cukrowym syropie. Po ugotowaniu jest jej tyle, że napełnimy nią 2 niewielkie słoiczki.
Ale może od początku ...
Składniki:
- skórka z 4 pomarańczy
- 1,5 szklanki cukru
- 100 ml wody
- sok z połowy cytryny
- Pomarańcze dokładnie myjemy ( ja robię to gąbeczką z płynem do mycia naczyń ) i obficie spłukujemy gorącą wodą. Osuszamy
- Skórkę pomarańczy nacinamy na krzyż i obieramy owoce
- Skórki wkładamy do zimnej wody i moczymy je przez 2 dni zmieniając kilka razy ( 3 - 4 ) w ciągu dnia wodę
- Po dwóch dniach moczenia ponownie wymieniamy wodę i skórkę zagotowujemy i gotujemy trzy razy po ok 10 minut, za każdym razem w świeżej wodzie. Na koniec osączamy i studzimy
- Po wystudzeniu ostrym, najlepiej niezbyt długim nożem ścinamy białą spodnią część skórki ( albedo ), a skórkę kroimy w kosteczkę lub w paseczki
- Na jedną szklankę pokrojonych w kosteczkę skórek przygotowujemy syrop z 1,5 szklanki cukru i 100 ml wody. Cukier wsypujemy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier się rozpuści
- Do syropu wsypujemy pokrojoną skórkę pomarańczową i gotujemy 5 - 10 minut. Skórka staje się lekko szklista. Po 5 - 10 minutach gotowania skórkę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy tak do następnego dnia
- Na drugi dzień skórkę znów zagotowujemy i gotujemy, jak poprzednio, ok 5 - 10 minut. Po tym czasie skórka jest już szklista i nadaje się do przełożenia do słoiczków
- Skórkę wraz z częścią syropu przekładamy do wyparzonych słoiczków. Tak przyrządzona skórkę możemy przetrzymywać w lodówce do 2 miesięcy. Jeśli ją zapasteryzujemy, to dłużej.
Bardzo fajny pomysł na dodatek do ciast... Może kiedyś wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńPrzypomniałaś mi czasy kiedy moja Babunia przygotowywała identyczne słoiczki...:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda taki słoiczek skórki w spiżarni.Fotografia śliczna i przepis napisany przeiżyście Bardzo Pani dziękuję,zaraz będę smażyć pierwszy raz.
OdpowiedzUsuńBardzo pracochłonne :( Są łatwiejsze sposoby... :)
OdpowiedzUsuń