Kotlety mielone z niespodzianką
Kotlety mielone to tradycja na polskim stole. Można je nieco odmienić , choć same w sobie też są pyszne. Postanowiłam je nieco urozmaicić i tym razem zrobiłam je ze smakowitym nadzieniem. Kotleciki wyszły przepyszne. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu. Kotlet mielony - wydaje się - nic takiego, a z farszem danie robi się niecodzienne i na prawdę bardzo smaczne.
Z podanej ilości składników wyszło mi 9 dużych kotletów.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPAkEAaf4ForlD8hgYiR4bl95CtAirbhHwOO3xwD34ujydm2gFicxgYiRCVub_mf2h_7ob0KhstKrq_oNgFiChZTkE2LKPZVw1cxOqgeIh74WtbEtix2I2bABdHhNM6mOu7Y7u6BXu1o4/s1600/Slajd3.JPG)
Składniki:
Kotlety mielone to tradycja na polskim stole. Można je nieco odmienić , choć same w sobie też są pyszne. Postanowiłam je nieco urozmaicić i tym razem zrobiłam je ze smakowitym nadzieniem. Kotleciki wyszły przepyszne. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu. Kotlet mielony - wydaje się - nic takiego, a z farszem danie robi się niecodzienne i na prawdę bardzo smaczne.
Z podanej ilości składników wyszło mi 9 dużych kotletów.
Składniki:
- ok kilogram mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 duża bułka ( najlepiej czerstwa )
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tarta bułka do opanierowania kotletów
- 15 dag sera mozzarella
- 20 dag pieczarek
- łyżka masła
- Mięso mielimy, dodajemy do niego startą na drobnych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą po namoczeniu bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na mim pieczarki delikatnie je soląc i doprawiając pieprzem. Pieczarki smażymy do odparowania płynu
- Ser ścieramy na dużych oczkach
- Do reki nabieramy garsteczkę mięsa i rozpłaszczamy go na dłoni. Na środek nakładamy nieco pieczarek i sera. Farsz zakrywamy drugą częścią mięsa o podobnej wielkości. Dokładnie sklejamy boki, aby w czasie pieczenia kotlet nie rozwarstwił się i ser nie wypłynął. Sklejony kotlet nieco spłaszczamy
- Kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony
Ooo, z mozzarellką w środku:) z pewnością były przepyszne! Następnym razem też upchnę takie nadzienie do mielonych! Bardzo przydatny przepis!;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem po obiedzie. Dziękuję za ten wspaniały przepis. Takie kotlety są bardzo sytne i z pewnością zrobię je jeszcze nieraz.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że kotleciki przypadły Ci do gustu:)
UsuńNiby zwykłe mielone, a jednak niezwykłe. Okazuje się,że we wszystkim musi być umiar. Dodajesz do kotletów tylko sól i pieprz, cebule i czosnek i w tym chyba tkwi ich smak. Ja zdecydowanie przesadzam z ilością przypraw...... Kotlety są rewelacyjne... mój syn nie mogł się ich najeść.... Zdecydowanie polecammmm
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowały:)
Usuń