Pożywna zupa koperkowa
Dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup - zupę koperkową, pyszną i bardzo sycącą. Czasem zastępuje mi dwa dania. Zwlaszcza w jakieś cieplejsze dni, kiedy nie ma się ochoty na żadne cięższe potrawy.
Zupę można zabielić śmietaną lub w wersji light - po prostu mlekiem rozmieszanym z mąką i niewielką ilością ciepłego wywaru z zupy. Kiedyś takiej wersji nie uznawałam, ale ostatnio często zabielam zupy właśnie mlekiem i wszystkim taka wersja bardzo smakuje. Polecam przepis na tę zupę
Składniki:
- duży pęczek koperku
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 ziemniaki
- 50 g ryżu
- 1 niewielka marchewka
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- łyżeczka mąki
- 2 - 3 łyżki śmietany lub 1/3 szklanki mleka
- 1,5 l bulionu warzywnego (ja użyłam wegetariańskiego bulionu warzywnego w proszku)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie.
- Do gotującego się bulionu wrzucamy utarte na grubej tarce: marchewkę, pietruszkę i seler oraz opłukany ryż. Gotujemy około 10 minut.
- Po tym czasie do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz ugotowaną, pokrojoną na kawałeczki pierś z kurczaka. Gotujemy kolejne 10 minut.
- Następnie do zupy dodajemy drobno posiekany koperek oraz zabielamy ją śmietaną rozmieszaną z łyżeczką mąki i niewielką ilością wywaru warzywnego.
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Zupa wychodzi jeszcze smaczniejsza, gdy wcześniej poddusimy posiekany koperek na maśle, a świeżego dosypiemy tylko garstkę na samym końcu.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem na pewno wypróbuję Twoją metodę:)
UsuńPrzepadam za takimi zupami!
OdpowiedzUsuńKoperkowa to jedna z moich ulubionych. Wersja z odrobiną ryżu zapowiada się ciekawie. Dodałem zatem do 'playlisty' na ten tydzień. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBede robic w poniedzialek!:-) Poprosze o wiecej i jeszcze wiecej pomyslow na zupy! Hm...koperkowej jeszcze nie jadlam! Jak dobrze,ze jest Ten przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupka -kwintesencja smaku...Arkadius
OdpowiedzUsuńRewelacja właśnie ugotowałam... pycha :)
OdpowiedzUsuń