Kompot z agrestu na zimę
Składniki:
- dowolna ilość agrestu
- na 1 kg owoców 20 dag cukru
- na 1 kg owoców jakieś 600 - 700 ml wody
- Agresty oczyszczamy, obieramy z końcówek i myjemy. Odsączamy
- Tak przygotowane owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików. Nie powinny sięgać do samej góry ( zostawiamy ok 2 - 2,5 cm do górnej krawędzi słoika )
- Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem. Chwilę razem gotujemy
- Gorącą zalewą zalewamy słoiki z agrestem, tak, aby owoce zostały przykryte i natychmiast zakręcamy
- Pasteryzujemy ok 15 minut. Garnek wykładamy ściereczką i zalewamy wodą. Podgrzewamy, aby uzyskać temp wody mniej więcej taką, jaką mają słoiki. Wkładamy słoiki i pasteryzujemy w ok. 95 stopniach
- Słoiki wyjmujemy z wody, studzimy i następnie wynosimy w chłodne miejsce
Polecam też:
Piękna kolekcja :)
OdpowiedzUsuńJak uroczo przyozdobione słoiki! ;)
OdpowiedzUsuńPosiadaczka tak pięknej "kolekcji" kompocików ma duszę artystki :)
OdpowiedzUsuń95 stopni? Jak to uzyskać na kuchni gazowej?
OdpowiedzUsuńElegancja
OdpowiedzUsuń