Kompot z truskawek na zimę
Wszyscy kochają truskawki, szkoda tylko że świeżymi truskawkami możemy delektować się tak krótko! Jednym ze sposobów zachowania smaku i aromatu tych cudownych owoców również na zimę jest zrobienie przetworów do słoików!
Szczyt sezonu truskawkowego mamy już za sobą, więc czym prędzej zabrałam się wczoraj za wytwarzanie słoiczków na zimę! Zaczęłam od kompotów i mam nadzieję, że zdążę zrobić jeszcze jakieś dżemiki, zanim truskawki się skończą.
Pasteryzacja truskawek nie powinna trwać zbyt długo, bo owoce przy dłuższej pasteryzacji robią się zbyt miękkie.
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1,5 litra wody
- 40 dkg cukru
Sposób wykonania:
- Truskawki myjemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone i szypułkujemy
- Truskawkami napełniamy wymyte i wyparzone słoiki zostawiając ok. 1,5 centymetra od górnej części słoika.
- Przygotowujemy zalewę z wody i cukru.
- Truskawki zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoiki.
- Pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, aby zapobiec pęknięciu słoików.
- Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem zostawiając je tak aż do wystygnięcia.
- Kompot z truskawek i agrestu ( KLIK )
mniam :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam ;-)
UsuńDzisaj zakonczyłam zaprawianie truskawek,jest to bardzo dobry przepis,no i szybki ,prawie 70 słoikow trafiło do mojej spiżarni na zime:)))pozdrawiam , Babcia:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie czynienia tego magicznego płynu, oby poszło..
OdpowiedzUsuńja truskawki szypulkuje dopiero po umyciu, w innym razie owoce traca sok i nie sa juz tak slodkie, milej pracy zycze....ja wlasnie jestem w trakcie robienia tego cudownego napoju-:)
OdpowiedzUsuńJa też tak robię. Zaraz poprawiam moje przeoczenie
Usuńa ja dzisiaj robilam z Pani przepisu mam nadzieje, ze sie nie popsuja ,bo mnie wszyscy strasza ,a robilam 1 raz :))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMnie się nigdy nie psują, więc bez obaw!:)
Usuńwitam dziekuje za przepis , wszystko jak na razie się trzyma oprócz 1 słoika gdzie wykryłam pleśń, ale może to wina starego słoika.
OdpowiedzUsuńWitam , ile sloikow wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, bo używam słoików różnej wielkości
Usuńdzien dobry, czy 10 minut pasteryzacji to nie za mało?ile może taki słoik leżeć w spiżarni?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzisiaj właśnie takie kompoty robię. Pyszna zima będzie
OdpowiedzUsuń40 dag cukru to ile to w szklance??
OdpowiedzUsuńTrzeba sprawdzić w przeliczniku
UsuńJa wczoraj robiłam i są super, wczoraj 4 słoiki dzisiaj kolejne 13. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń