Pierogi z czereśniami
Ostatnio wciąż robię pierogi. Taka pora. Owoców pod dostatkiem, więc pałaszujemy coraz to inne pierogi. Dziś przepis na pierogi z czereśniami. Nie muszę wspominać, że należy wybrać czereśnie bez ruchliwych dodatków, które co jak co, ale czereśnie szczególnie sobie upodobały. Ale w obecnych czasach nie jest trudno zakupić czereśnie bez robaków. Zapewne opryski eliminują te lubiące czereśnie stworzenia. Z pożytkiem dla nas oczywiście.
Pierogi są żółte, bo 1/4 mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą. Zawsze mam ja pod ręką i dodaję do różnych wypieków.
Składniki: ( na 4 porcje )
- 400 g mąki pszennej ( ja zastąpiłam 100 g mąką kukurydzianą )
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- gorąca woda ( niepełna szklanka )
- ok 400 g czereśni
- Do przesianej mąki wbić jajko. Dodać olej, szczyptę soli i zamieszać. Wlewać stopniowo wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie ciast. Gdyby ciasto było za twarde dolać jeszcze trochę wody, i na odwrót, gdyby było za rzadkie dodać troszkę mąki. Przykryć ściereczka i odstawić na kilka minut
- Czereśnie umyć, odsączyć i wydrylować
- Odrywać po kawałku ciasta. Rozwałkowywać i wykrawać za pomocą foremki koła. Na środek każdego nakładać po 2 czereśnie i zlepiać
- Zagotować wodę, lekko ją osolić i wkładać partiami pierogi. Gotować od ponownego zagotowania ok 3- 4 minuty
- Ugotowane pierogi wyjmować z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać polane śmietaną lub/ i bułką tartą zrumienioną na maśle i posypywać cukrem
Komentarze
Prześlij komentarz