Pstrąg pieczony w folii
Przyszłą kolej na pieczonego pstrąga, który chodził za nami już od jakiegoś czasu, ale nigdy nie było jakoś po drodze do sklepu rybnego. Tym razem wracając z bazaru pojechaliśmy specjalnie. Świeże, patroszone pstrągi są tam zawsze do kupienia. Zakupiliśmy i od razu zabraliśmy się do przyrządzania go. Tym razem padł wybór na pstrąga pieczonego w folii z masłem i cytryną. Nie jest to skomplikowany przepis, a mięso pstrąga bardzo smaczne, więc warto czasem coś odmienić w swojej kuchni. Ja podałam go z pieczonymi w mundurkach ziemniakami. Całość była doskonała.
Ilość składników podam na 1 pstrąga.
Składniki: ( na 1 pstrąga )
- 1 świeży patroszony pstrąg ( u mnie ok 30 g )
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- łyżka siekanego koperku
- sól
- pieprz
- 2-3 plasterki cytryny
- kawałek folii aluminiowej
- Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
- Rybę solimy i delikatnie oprószamy pieprzem z obu stron
- Przygotowujemy masło: ok półtorej łyżki masła mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Delikatnie solimy
- Tak przygotowane masło rozsmarowujemy równomiernie w środku ryby
- Pstrąga nacinamy na stronie, która będzie górą, w 3 - 4 miejscach ( u mnie na tych nacięciach byłą położona cytryna, więc widać tylko jedno)
- Rybę układamy wzdłuż na folii wysmarowanej wcześniej masłem. Nakładamy na nią 2 plastry cytryny i okładamy wiórkami pozostałego masła
- Folię zawijamy tak, aby nad rybą pozostało wolne miejsce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na blachę wysmarowaną olejem i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie blachę z rybą wyjmujemy, odwijamy folię i dopiekamy jeszcze rybę w piekarniku ok 20 minut. Uwaga na gorące, płynne masło!
- Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem
tak przygotowanego pstrąga bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńTo straszne! Ale nigdy nie jadlam tak przyrzadzanej rybki! Zawsze panierka i na patelnie i wedzone-luzem badz w pascie! Czuje sie zacofana-musze zrobic taka "odmienna" u nas w domu rybke!
OdpowiedzUsuńA przy takiej rybie jest mniej przygotowywań i mniej brudzenia w kuchni niż przy rybie w panierce, więc warto spróbować, choć głównie na smak oczywiście! Zachęcam więc do wypróbowania przepisu!
Usuń