Kotlety drobiowe Pożarskiego

Kotlety drobiowe Pożarskiego






Kotlety Pożarskiego to danie z mięsa drobiowego znane już w XIX wiecznej kuchni polskiej, choć wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Ponoć ich nazwa pochodzi od karczmarza, który je przygotowywał, a sławę zyskały dzięki temu, że w karczmie owego karczmarza zatrzymał się car Mikołaj I , który spróbowawszy owych kotletów kazał je włączyć do dworskiego menu. O kotletach Pożarskiego wspomina też Puszkin.
Kotlety Pożarskiego to nic innego jak panierowane kotlety mielone z mięsa drobiowego lub drobiowo-cielęcego. 
Ja przepis na te kotlety znalazłam w Świecie kobiety i od razu postanowiłam je przyrządzić. Poczytałam co nieco na temat ich genezy i tak oto prezentuję Wam dziś przepis na te smaczne kotlety drobiowe. Kotlety są pyszne i delikatne w smaku i mają ciekawą i bardzo smaczną panierkę.

 

Składniki:
  • 500 - 600 g piersi kurczaka ( u mnie duża podwójna pierś - 600 g )
  • 1 bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 - 3 kromki czerstwego chleba 
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Mięso myjemy i grubo mielimy ( ja przez sitko z największymi dziurkami)
  • Przez maszynkę przepuszczamy też namoczoną i odciśniętą bułkę ( ja moczę ją w mleku zmieszanym w stosunku 1:1 z ciepłą wodą )
  • Do mięsa i bułki dodajemy żółtko i doprawiamy solą i pieprzem
  • Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy podłużne kotlety, które zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie panierujemy w chlebie pociętym w zapałkę ( na samym dole posta zdjęcie chleba przygotowanego do opanierowania kotletów )
  • Smażymy na oleju na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Przed podaniem możemy odsączyć na papierowym ręczniku




Komentarze

  1. muszą smakować obłędnie !!
    zostaję tu na dłużej !
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o nich, ale nigdy nie robiłam. Muszę kiedyś spróbować, póki co nie mogę jeść smażonego, bo karmię dzidziusia. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, że ja nigdy takich nie jadłam :-) wyglądają przepysznie :-) muszę takie zrobić koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. też wiele słyszałam o tych kotletach, pora zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja kroję chleb wkosteczkę

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie przepis,w którym do panierowania używa się pasków chleba ,tak jak to pamiętam z dzieciństwa...Większość przepisów pomija ten składnik przez co kotlety Pożarskiego stają się zwykłymi mielonymi z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz