Prosta sałatka z bundzem ( buncem )
zakupu kuchennych "przydasiów", zwłaszcza tych z drewna, które zawsze przywożę z Zakopanego. No i piękna ruda skórzana torebka :).
Mając lodówkę zapełnioną zakopiańskimi smakołykami przedstawię w najbliższym czasie kilka przepisów na dania z bundzem i oscypkiem.
Zaczynamy od przepisu na smaczną sałatkę z bundzem.
A bundz to ser z mleka owczego, który oprócz swoistego smaku charakterystycznie skrzypi w zębach. Zachwycamy się mozzarellą, a mamy własny pyszny ser, który nieco ją przypomina, ale wg mnie jest dużo smaczniejszy, wyrazistszy, więc warto czasem po niego sięgnąć, jeśli oczywiście mamy taką okazję. Co prawda najlepszy bundz jest z maja, ale cóż, mamy październik, więc tym razem nie miałam okazji zakupić bundzu majowego.
Składniki:
- ok 25 dag sera bundz ( bunc )
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek
- 1 malutka czerwona cebula ( aby nie zdominowała smaku sałatki )
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
- na sos :2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, sól i świeżo mielony pieprz
- Ogórka i pomidora myjemy i kroimy w niezbyt duże kawałki
- Ser kroimy w kosteczkę, a cebulę w piórka
- Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z octem, solą i pieprzem
- Warzywa i ser mieszamy, posypujemy szczypiorkiem, a na koniec polewamy sosem
Rewelacyjna sałatka, wygląda pysznie :-) oj pojechałabym do Zakopanego na zakupki, zwłaszcza po serki :-)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda !!
OdpowiedzUsuńpyszna i prosta sałateczka na lekką kolację :)
OdpowiedzUsuń