Szarlotka owsiana
Za oknem zamieć śnieżna, a w domu cieplutko i pachnie ciastem. Zapach szarlotki roznosi się szczególnie dzięki dodatkowi aromatycznego cynamonu. Tym razem szarlotka eksperymentalna, bo owsiana. Ciasta z jabłkami bardzo lubię, więc można ich znaleźć sporo na moim blogu. Może kiedyś, w przypływie czasu zbiorę je w jeden post. Tym czasem ciasto stygnie, a ja przygotowuję przepis. Jest bardzo prosty, a ciasto mega szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
Na ciasto - kruszonkę:
- 200 g błyskawicznych płatków owsianych
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g masła
- garść płatków migdałowych
- 1 kg jabłek ( użyłam szarej renety )
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
- cukier ( ilość wg uznania - ja dałam 3 duże łyżki )
- Masło roztapiamy i chodzimy
- Mąkę, płatki owsiane, cukier odmierzamy i łączymy ze sobą. Gdy masło przestygnie mieszamy z masłem
- Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki, a następnie na mniejsze części i kroimy na małe plasterki. Dodajemy cynamon, cukier i rodzynki. Mieszamy
- Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy ciut więcej niż połowę ciasta. Ugniatamy dłonią. Na tak przygotowany spód nakładamy jabłka, wyrównujemy.
- Drugą część kruszonki mieszamy z płatkami migdałowymi i nakładamy równomiernie na jabłka. Delikatnie ugniatamy
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny aż góra nabierze złocistego koloru
- Ciasto studzimy w formie i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak stężeje
Cudowna :-) musi smakować obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta szarlotka!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńSuper.....
OdpowiedzUsuńBez jajek? tak pytam dla pewności :))
OdpowiedzUsuńW mojej okolicy otworzyli porządny warzywniak i kupiłam tam SZARĄ RENETĘ:)))
Bez jajek:)
Usuńja również bardzo lubię ciasta z jabłkami :) podoba mi się! :)
OdpowiedzUsuńznakomita!
OdpowiedzUsuńSuper pomysl na szarlitke ;)
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki zwykłej mozna uzyc mąki owsianej? pozdrawiam