Potrawka warzywna z karkówką
Wymyśliłam sobie takie oto danie i wyszła bardzo smaczna potrawka. Podałam ją z ryżem, choć równie dobrze smakowałaby z pieczywem. Mix warzywny z dodatkiem mięsa z karkówki, więc danie sycące i bardzo smakowite, więc polecam do wypróbowania.
- 500 g chudej karkówki
- 1 czerwona papryka
- 400 g pieczarek
- 1 niewielka cukinia
- spora garść żółtej fasolki szparagowej
- garstka zielonego groszku ( u mnie mrożony )
- cebula
- duży ząbek czosnku
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 2 średnie pomidory
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka mielona papryka
- szczypta ostrej mielonej papryki
- olej do smażenia
- Mięso myjemy, kroimy na kostkę, oprószamy solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim mięso aż do ładnego zrumienienia
- Na drugiej patelni typu wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebulę. smażymy do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwile razem smażymy
- Do cebuli dodajemy następnie obrane, umyte i pokrojone i pokrojone pieczarki. Solimy i oprószamy pieprzem. Smażymy aż odparuje z nich płyn. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i fasolkę pociętą w słupki
- Wszystko zalewamy pomidorami z puszki. Możemy tez dolać 1/3 szklanki wody
- Do warzyw dodajemy usmażone mięso i obrane ze skórki pocięte w kawałki świeże pomidory. Wszystko dusimy pod przykryciem ok 30 minut
- Po tym czasie do potrawki dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki, zielony groszek i odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok 10-15 minut
- Podajemy z pieczywem lub ryżem
Pyszne i kolorowe danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie danie, koniecznie z ryżem albo kaszą ;)
OdpowiedzUsuńWłasnie na ten tydzień zaplanowałam karkówkę...Przepis jak znalazł! ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł na obiad! Super :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania, bo na drugi dzień są jeszcze lepsze a i obiad wtedy z głowy jak się z robi więcej :)
OdpowiedzUsuńwczoraj gotowałam,rodzina pod wrażeniem ale ja najbardziej! danie rewelacyjne,u nas z chlebem,zrobiłam ogromną porcję-zostało na dzisiaj a dziś gotowałam pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami-również rewelacja. Dzieci zachwycone nowościami w kuchni a ja już szykuję się na jutro na leczo-wszystkie przepisy z kuchni aniki:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że próbujesz moje przepisy i co najważniejsze, że potrawy smakują. Zapraszam więc do dalszych odwiedzin i korzystania z przepisów na moim blogu:-)
Usuń