Wiosenna zupa jarzynowa na zasmażce
Dziś kolejny przepis na smaczną wiosenną zupę. Składniki podobne jak w zupie, którą opisywałam niedawno, ale smak zupełnie inny, a to za sprawą złocistej zasmażki. Polecam do wypróbowania! Zupa wiosenna, bo większość warzyw to świeże nowalijki. Stare były tylko seler, pietruszka i groszek mrożony.
Składniki:
- 2 młode dość duże marchewki
- 4 średniej wielkości nowe ziemniaki
- kawałek pietruszki
- plasterek selera
- kilka różyczek kalafiora
- garść zielonego groszku
- ok 15 strąków fasolki szparagowej
- 4 liście młodej kapusty włoskiej
- pół kalarepki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i tniemy w plasterki
- seler obieramy i kroimy w małą kosteczkę
- Obcinamy końcówki fasolki i tniemy ją na krótsze części
- W garnku zagotowujemy ok 2 -2,5 litra wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy ok 10 minut
- Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, różyczki kalafiora, groszek i kalarepkę pociętą w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy następne 10 minut i dorzucamy liście kapusty włoskiej pocięte na mniejsze kawałki. Gotujemy jeszcze kilka minut
- W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy do niego mąkę. Mąkę smażymy do momentu aż nabierze złocistego koloru często mieszając. Studzimy
- Po przestudzeniu mąkę mieszamy w naczyniu z zimną wodą ( ok 0,5 szklanki ) i dolewamy do zupy mieszając. Zupę zagotowujemy i dosypujemy posiekany koperek
- Jeśli w czasie gotowania odparuje zbyt dużo płynu i zupa będzie za gęsta to uzupełniamy ją wodą do odpowiadającej nam gęstości
Lubimy takie zupy :-) są świetne :-)
OdpowiedzUsuńPyszna wiosenna zupa :) Lubię to!
OdpowiedzUsuńpyszna klasyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńZupka przepyszna :) i sycąca
OdpowiedzUsuń