Pyszne ciasto z truskawkami

Pyszne ciasto z truskawkami









Ucierane ciasto z truskawkami i migdałami - bardzo smaczne, wilgotne, owocowe. Robi się go w miarę szybko. Pyszne na deser lub słodką przekąskę do pracy czy szkoły.
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 23 cm.



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g maki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
  • 4 jajka ( temperatura pokojowa )
  • 160 g cukru
  •  kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 35 g płatków migdałowych ( pół małego opakowania )
  • 500 g truskawek
Sposób wykonania:
  • Oba rodzaje mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać
  • Masło ucierać  przez około minutę, a potem dosypać cukier, cukier waniliowy i sól i ucierać kolejne 3 - 4 minuty. Dodać aromat waniliowy
  • Następnie dodawać po jednym jajku miksując, aż masa jajeczna połączy się z jajkiem. Przy trzecim jajku dodać tez 2 łyżki mąki. Wymieszać i dodać ostatnie jajko. Zmiksować
  • Dodawać partiami mąkę cały czas miksując(  na niższych obrotach )
  • Ciasto przełożyć do tortownicy ( śr 23 cm ), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wyrównać i ułożyć na nim umyte, odsączone truskawki ( większe można przekroić na pół )
  • Posypać migdałami
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na niższym poziomie na ustawieniu góra - dół ok 1 godziny
 

Komentarze

  1. Oj pysznie wygląda kochana, poproszę duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim ciastem nie pogardzę :) Pysznie owocowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto z dużą ilością truskawek! Takie jak lubię :) Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Weszłam na Twój blog po jakąś kolejną inspirację kulinarną i sie nie zawiodłam :)) już dostałam ślinotoku na te ciasto i na... zupke botwinkową :)
    Napisz mi tylko szybko jeśli możesz, jakiej srednicy masz tu blache? Bo ja mam dość dużą, i chciałam ilość składników na ciasto sobie dopasować, aby mi za płaskie nie wyszło.
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam blaszki o średnicy 23 cm. Ciasto wychodzi pyszne. Koniecznie wypróbuj! :-)

      Usuń
  5. pyszne ciacho, tzw must have sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam ciacho, jest pyszne. Niewiele pracy , a rozkosz dla podniebienia nieziemska.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz