Kruchy placek migdałowy ze śliwkami. Migdałowe ciasto śliwkowe

Kruchy placek migdałowy ze śliwkami. 
Migdałowe ciasto śliwkowe





Bardzo smaczne ciasto migdałowe. Upiekłam go w foremce o średnicy 23 cm. Wychodzi niskie, ale jest bardzo smaczne, migdałowe, a śliwki nadają mu nieco kwaskowatości . Migdały mieliłam samodzielnie łącznie ze skórką. Moim zdaniem jeszcze lepsze jest na drugi dzień.



Składniki:
  • 125 g masła
  • 105 g cukru drobnego kryształu
  • 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie )
  • 1 jajko
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • ok 500 g śliwek
  • 2- 3 łyżki gruboziarnistego cukru
  • papier do pieczenia
Sposób wykonania:
  • Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Jeśli śliwki są duże to każdą połówkę tniemy jeszcze na pół
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy
  • Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, a następnie dosypujemy do ciasta zmielone migdały i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie łopatką. Wygładzamy. Na cieście układamy śliwki skórką do dołu, a całość posypujemy cukrem gruboziarnistym
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół) lub przy termoobiegu do 160 stopni. Pieczemy ok 50 - 60 minut, aż ciasto się zrumieni
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Po chwili zdjąć obręcz od formy i pozostawić do ostygnięcia
 

Komentarze

  1. świetne ciasto!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wypieki ze śliwek :-) muszę koniecznie upiec jakieś ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne połączenie, uwielbiam ciasta ze śliwkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. sezon śliwkoy się zaczał to takie ciacho to obowiązkowa pozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz