Kokosanki

Kokosanki




 
Dziś podaję Wam przepis na kokosanki, pyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które chyba każdy z nas lubi. Ja uwielbiam wszystko z kokosem, więc te ciasteczka też należą do moich ulubionych. Oprócz tego że są smaczne, są też świetnym sposobem na wykorzystanie białek, które czasami zostają nam z pieczenia. Więc przepis na kokosanki jest jak znalazł w tym przedświątecznym czasie, kiedy dużo się piecze w naszych domach. A zrobienie tych ciasteczek nie wymaga specjalnie dużo czasu - są szybkie i łatwe w wykonaniu. Więc do dzieła! 
Moje kokosanki są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. Jak dla mnie idealne! Pieczemy je ok 15 - 20 minut, w zależności od piekarnika i tego, jakie chcemy uzyskać ciasteczka. Jeśli wierzch ma być chrupiący to pieczemy ok 18 - 19 minut, jeśli wolimy mniej wypieczone ciasteczka, to ok 15 minut. Ale na pewno trzeba spoglądać co jakiś czas na nasze ciasteczka do piekarnika, by wyjąć je w odpowiednim momencie niezbyt spieczone.
Z podanej ilości składników wychodzi ok 30 kokosanek. 

 

 

 


Składniki:
  • 2 białka
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mleka
 Sposób wykonania:
  • Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy cukier i chwilę razem podgrzewamy cały czas mieszając ( na małym ogniu )
  • Po chwili dolewamy 3 łyżki mleka i dalej podgrzewamy mieszając, aż uzyskamy jednolita masę, a cukier prawie się rozpuści. Wyłączamy gaz
  • Do masy dosypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia ( nie musimy studzić całkowicie. Ja przesypuję z garnka do miski, wtedy masa kokosowa szybciej przestygnie )
  • Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej
  • Masę kokosową łączymy z pianą z białek i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy nieco masy i rękami formujemy kokosanki w formie takiej jak widać na zdjęciach. Kokosanki nie zmieniają kształtu i specjalnie nie rosną, więc jak je uformujemy, takie będziemy mieć po upieczeniu. W czasie formowania możemy zanurzać palce w pojemniczku z wodą - masa nie będzie się nam przyklejać do palców, Choć bez wody tez nie ma problemu z uformowaniem stożków z kokosowej masy
  • Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 - 20 minut, w zależności od piekarnika i tego czy chcemy uzyskać bardziej czy mniej chrupiący wierzch ciasteczek. Ja zdecydowanie wolę z chrupiącym wierzchem, więc w moim piekarniku piekę je ok 18 - 19 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blaszce

Komentarze

  1. Wyglądają bosko! Przepis też wydaje się łatwy wiec to będzie następna rzecz którą zrobię! Dam znać jak wyszło ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) Uwielbiam kokosanki, oj zjadłabym je na raz.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam je i za to jak pachną podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojoj moje ukochane słodkości :-) uwielbiam wszystko co kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się przyrumieniły, małe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj . A pieczesz bez termoobiegu? Będę testować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam je na ustawieniu góra - dół! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też uwielbiam wszystko co z kokosem, więc takie kokosanki to dla mnie niego w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja wczoraj upieklam chlebus z Twojego przepisu i jest przepyszny:)mozna tez zmienic proporcje maki w sensie pol kilo razowej plus szkl zwyklej i jest pyszny razowiec:)a teraz siem biore za kokosanki bo mi slinka az poleciala na ich widok:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam te kokosanki parę dni temu i wyszły przepyszne! Tylko będe musiała chyba zmniejszyć temperaturę albo coś bo ledwo po połowie czasu już musiałam je wyjąc i doły mi się popaliły. Myślę że następnym razem wyjdą idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kokosanki smakowały! :-) Każdy piekarnik jest trochę inny i zawsze, zwłaszcza przy drobnych wypiekach trzeba uważać i dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika! :-)

      Usuń

Prześlij komentarz