Szwedzkie ciasto z rabarbarem. Szybkie ciasto z rabarbarem

Szwedzkie ciasto z rabarbarem
 Szybkie ciasto z rabarbarem
 



 
Przedstawiam Wam dziś przepis na bardzo szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Przepis krąży po sieci i tu go właśnie znalazłam. Było to chyba w ubiegłym roku. Piekłam go już kilka razy, bo na prawdę jest błyskawiczne i co ważne nie za duże, więc na pewno się nim  nie przejemy i od niego nie utyjemy. Tym razem wyszło mi nieco niskie, co w niczym nie zaszkodziło jego smakowi. Zepsuła mi się obręcz do tortownicy o średnicy 20 cm, więc upiekłam to ciasto w większej o średnicy 23 cm.
Ciasto szybko się robi, ale też bardzo szybko znika. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia! 

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 350 - 400 g rabarbaru
  • 2 - 3 łyżki brązowego cukru
  • 40 g masła z lodówki
Sposób wykonania:
  • Całe jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę 
  • Następnie dodajemy do masy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy
  • Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na wierzchu układamy kostki rabarbaru i obsypujemy brązowym cukrem
  • Na koniec na cieście układamy równomiernie cienkie plasterki zimnego masła
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok 50 - 60 minut
  • Można jeść zaraz po upieczeniu na ciepło, ale zimne też smakuje doskonale
  • Gdyby było za kwaśne można dodatkowo przed podaniem obsypać cukrem pudrem

Komentarze

  1. fajne ciacho na podwieczorek lub do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Szybkie i na pewno przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło powinno być podane w gramach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho, placki z rabarbarem bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto picze się zapewne krócej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to ciasto, mimo że niewysokie, piekłam 55 minut i wcale spieczone nie jest. Ale każdy piekarnik jest inny i trzeba pilnować ciasta zwłaszcza pod koniec.

      Usuń
  6. Witam. A czy do tego ciasta nie powinno sie dodac proszku do pieczenia? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jest konieczny. Moje udaje się bez proszku. Pozdrowienia A

    OdpowiedzUsuń
  8. Ubic, tak jak bialka czy zmiksowac na gladka mase? Dodac szypte soli?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy to ciasto można z innymi owocami -pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można użyć innych owoców, byle waga mniej więcej się zgadzała. Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz